Фабрицио Касол: Пловдив има ресурса да стане културна столица

Енергията и уменията на хората, с които работя в Пловдив, както и всички дадености на града, ме карат да вярвам, че можете да спечелите титлата Европейска столица на културата и ви го желая от сърце, каза по време на репетициите за мултижанровия спектакъл „Заедно“ на Античния театър един от най-известните европейски съвременни композитори Фабрицио Касол.

Той сподели, че е възхитен от децата от различни етнически групи, които ще участват в уникалното представление в събота вечер, което ще съчетава съвременен танц, класическа музика, диджей и светлинно шоу.

Идвам от Брюксел и посещението ми в Пловдив е съвсем ново преживяване, смятам, че цялото шоу отговаря напълно на идеята на Пловдив за Европейска столица „Заедно“, мисля, че усилието да се обединят различните поколения, етноси и исторически пластове в този град е от изключителна важност и се надявам музиката ми и цялото представление да допринесат за това, каза още Касол.

Белгийският композитор е работил с едни от най-големите имена в съвременната класическа музика, автор е на много композиции за танцов театър, има награди като саксофонист, известен е и с това, че експериментира с нови инструменти и смесване на жанрове в творбите си.

Fabrizio_cassol

Европейска столица на културата във Франция сега е Марсилия. Аз съм от Лион, но не съм участвал в подготовката на кандидатурата му, защото не смятам, че той въобще имаше нужда от тази титла, докато за град като Пловдив тя е наистина важна.

Това от своя страна коментира френският художник по осветлението Давид Дьобрине, който работи с оперите в Париж и Лион и ще отговаря за светлинното шоу на Античния в съботната вечер. Пловдив има много впечатляваща история, но е важно да се гледа към бъдещето, а чрез тази титла и концепцията „Заедно“ двете могат да се свържат, подчерта Дьобрине.

Припомняме, билети за представлението „Заедно“ с участието на Държавна опера – Пловдив могат да се закупят на символична цена от касата на Концертна зала, както и в някои от електронните сайтове.

mediacafe.bg

За автора

Вашият коментар