Етгар Керет в Пловдив: Въображението работи най-силно, когато имаме проблеми

Пълна зала в радио Пловдив се смя над час и половина със забавните и честни разкази от живота на световноизвестния писател Етгар Керет в четвъртък вечер. Той дойде в България по покана на ИК "Жанет 45", за да представи новата си книга "Изведнъж на вратата се чука". Освен забавните си истории, сладкодумния Керет сподели и как е писал разказите си, откъде черпи вдъхновение в последните години и как поддържа въображението си живо.

"От предходната ми книга "Асамтой" до сегашната – "Изведнъж на вратата се чука" са минали 8 години. В този период животът ми се преобърна – роди ми се дете, и изведнъж вместо да пиша от гледната точка на детето, започнах да пиша от гледната точка на родителя", сподели Керет пред пловдивската публика. Малкият син на израелския писател го е променил много – "В живота си човек се учи да комуникира или с чужди хора, или със себе си. Детето обаче не е нито едно от двете и комуникацията с него е съвсем различна", казва той. По-късно разказа как в миналото си често се е карал с нахалните таксиметрови шофьори в Израел, но след притеснителна случка в такси със сина му, вече е разбрал, че няма никакъв смисъл от това, и е по-уравновесен.

"Смятам, че проблемите и трудностите в живота ни са това, което ни поддържа въображението живо, и ни кара да търсим хумора", каза още Керет. Той сподели гледната си точка, че когато сме щастливи и спокойни, се радваме на реалността и въображението ни не работи толкова. Всичко обаче е субективно и различно за всеки човек, добави още той.

В литературната вечер Керет разказа забавни случки от представяния на книги по света. В Мексико например, той е недоволствал от това, че неговите иначе много мили издатели, са се хранили и пиели с неща, които не му дават на него – той бил чужденец, "гринго". В момент, в който обаче останал насаме, решил да пробва от тази толкова силна напитка, която не била за него – "Имаше вкус на газиран портокалов сок – това ли е толкова силно, та да не мога да го пия?", изненадал се Керет и изпил цялата бутилка. Когато мексиканците се върнали при него и изненадани го питали къде е течността, той казал че я е изпил и изобщо не била силна. Веднага обаче домакините му обяснили, че това не е силен алкохол, а силният наркотик MDMA. А му предстояло представяне на книга пред голяма публика…

Освен историите на забавния Керет, неговият преводач през нощта и издател в България – Манол Пейков, прочете артистично и няколко от разказите от новата книга, а израелският писател сподели и историите си как се е вдъхновил за тях.

След България, Етгар Керет се прибира за родината си Израел, след което му предстои гостуване в Париж, а през юли месец – литературен фестивал в Бразилия. "Това е точно след края на световното първенство. Според мен просто викат много международни писатели, за да почистим след футболните фенове", смята Керет.

За автора

Вашият коментар