Галерия Сариев „Фон:млади автори“ представя Даниела Георгиева

И тази година в Нощта на музеите и галериите, Галерия Sariev Contemporary Пловдив представи част от търсенията на изключителното съвременно изкуство чрез една интересна млада авторка – Даниела Георгиева. Тя е родена през 1979г. в Пловдив, но живее в Дюселдорф, Германия, където получава и академично образование в Kunstakademie Dusseldorf при проф. А. Р. Пенк. Носителка е на няколко престижни награди в чужбина.

Галерия Sariev  е с платформа за млади автори и куратори, чиито изложби се реализират ежегодно в нея и обществените пространства. Това е Фон:млади автори и този път в изложбената им зала се бе настанило изкуството на Даниела Георгиева на тема „Стаи и Възли”. Нейн куратор е Фредерике Шулер. Той коментира творчеството й:

„Стаи и възли/Възли и Стаи” е не само заглавието на първата самостоятелна изложба на Даниела Георгиева в България, но и свързваща тема и постоянен мотив в артистичната й практика.

В творбите си върху хартия, тя съчетава рисунки с изрезки от списания и други печатни медии, а инсталациите й са многопластови конструкции от текстил и пластмаса, свързани помежду си с връв, прежда или друг материал. Във фотографиите й, филмите й и се смесват реди-мейд образи и мотиви със специално режисирани сцени и хартиени и текстилни колажи.

За това „възлите” в творчеството на Георгиева са от една страна буквално възли (най-често в инсталациите и текстилните работи), а от друга – начин да бъде описана техниката на напластяване на материали, както и често използвания в творчеството й колажен принцип.

В някои от по-новите си работи, Георгиева създава филигранни конструкции, напомнящи човешка коса, листа и подобни на птичи пера форми. Във формално отношение те служат като абстрактни елементи на композицията, но едновременно с това създават възможни посоки за асоциации.

В една от представените в изложбата работи, впечатляваща фотография на растението червен Равен е изразена от списание и снабдена с хартиени пипала в пастелни цветове, чиято мрежеста повърхност напомня гъбен мицел. В друга от работите, изрезка, която при по-внимателно вглеждане се оказва тъмно синя жилетка, е заобиколена от снопове нарисувани на ръка линии в по-светли тонове. Между двете форми съществува напрежение, но едновременно с това работата напомня торс на фона на кичури човешка коса.

И двете творби проблематизират основите на човешкия и растителен живот и са в контраст с поразителната, привидно просто фотография и филмография на Даниела Георгиева, в които колажът играе не по-малка роля. „Стаите” за прожекция от заглавието на изложбата са формален и тематичен контрапункт на работите върху хартия. Тук за основа на колажна интервенция служат архивни черно-бели фотографии на интериори от 16 и 17 век. Използвайки фрагменти от предишни свои произведения (рисунки, текстил, колажи) и случайни материали, авторката рециклира различни периоди от артистичната си практика. От друга страна във филмите си и фотографията си, Георгиева пресъздава действителни образи. Колажната техника и наслагването, например, присъстват в черно-бялата фотография на женски скут, върху който е сгънато парче ярко червен плат. На друга от фотографиите, която също използва поглед от високо, са изобразени вратовете и сведените глави на две коленичели момичета. Тук колажния принцип се проявява по скоро в аранжирането на две фигури на фон от сребристо фолио. Сцената е стоп кадър от филма на Георгиева „St. Greta Weird War”, в който авторката сполучливо съчетава музика на собствената си банда, St. Greta, с движещи се образи.

Заради погледа от високо и в двете фотографии фигурите изглеждат неочаквано дребни. Във втората е трудно да се прецени дали това е жест на смирение, дали момичетата са обречени или не – отговорът на тези въпроси вероятно може да бъде открит във филма. Но и в двете работи присъства усещане за чупливост, вратът е уязвима част и при хората и при животните: Не случайно много животни носят именно на врата.

Принципите на свързване и напластяване и виртоозната комбинация помежду им могат да бъдат открити в повечето работи на Даниела Георгиева. Основните теми в тях са човешкият и растителен живот, пречупен през индивидуалния артистичен период на авторката и осмислен от разсъжденията й върху движещите сили и крехкостта на природата.”

Изложбата се реализира със съдействието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи и ще продължи до 28 октомври 2013г.

Вашият коментар