Нова българска типография

Изкуството в Дружеството на Пловдивските Художници в Нощта на музеите и галериите бе комбинация от типографска изложба и прожекция на тема "Усещане за Град”.

„Нова българска типография” е организирана от куратор Кирил Златков и успя да съчетае писмеността и българските дизайнерски стилове. В изложбата имаше изключително интересни и грабващи дизайнерски търсения в шрифта, оформлението на книги, калиграфията, стрийт-арта, плакати, графити за музика и прочее. Това беше изключително успешно представена изложба на творци от всички поколения, която привлече интереса на публиката си с креативност, остроумност и хумор в творбите. Най-интересното бе, че всеки посетил изложбата успя да разгледа „продукти” на дизайнерския ум както от наши дни, така и от началото века.

Кураторът Кирил Златков и участниците в проекта доказаха, че всяка буква, дума или изречение според зависимост от шрифта може да покаже влияние, сила и мощ. Това, че понякога как ти влияе едно изречение, не зависи изцяло от съдържанието, но и от това, как е изписано.

Често дизайнерският труд остава незабелязан. Но той е навсякъде около нас. Всяка опаковка, реклама, визитка, лого, шрифт, всичко е креативна идея на дизайнер. А тази изложба успя да ме накара да забележа важността на тази професия.

Усещане за Град е другият проект включен в Нощта в изложбената зала на ДПХ. Това е серия от репортажи по идея на Йорд ден Холандер и Любо Георгиев. Те са продуцирани от Sofia Architecture Week (Архитектурна седмица София), в партньорство с Фондация Институт Отворено общество, София. „Усещане за град” е заснет през 2012г. и е едно от продълженията на програмата от Sofia Architecture Week от 2011г.

Как възприемаш града, в който живееш? Каква е архитектурата, която те заобикаля? Зададохме тези въпроси на дванадесет съвсем различни хора: сценарист, имигрант, банкер, общински съветник, уличен музикант, поп-фолк певица, галерист, писател, известен болгър, строителен предприемач, дипломат и дори един софийски екскурзовод. Те ни поканиха в домовете си и ни показаха любимите си места в града. Те ни разказаха за това какво разбират от добра архитектура. Резултатът е репортаж с усещанията на дванадесет от лицата на един милионен град. Дванадесет разбирания за дом, дванадесет любими места, дванадесет различни критики, мечти и усещания за град.

„Усещане за Град” не претендира да бъде задълбочено документално изследване върху състоянието на архитектурата и градоустройството в България. Серията от репортажи обаче цели да открехне завесата на това какво е отношението на българското общество към заобикалящата го среда. Според нас проучването на това отношение е важно за способността на днешните архитекти да предлагат проекти, адекватни на обществото, което ще ги ползва. Репортажите „Усещане за Град” са по скоро увод към тази тема”.

Вашият коментар