Карнавалите по света

След като коледните и новогодишни празници приключиха, мечтите ни са отправени към онова далечно, но сигурно бъдеще, когато ще лежим на плажа с някой освежаващ коктейл в ръка и няма да мислим за работа и грижи.

Но преди да се отдадем на летния мързел, ви предлагаме да се запознаете с най-известните карнавали в Света, където можете да се забавлявате и да се запознаете с различни, цветни и невероятни култури.

Най-големият и най-известният карнавал в света е този в Рио де Жанейро и дори Книгата на Гинес потвърждава това. 5 дни през февруари или март, по време на най-горещия период от годината в южното полукълбо, улиците на бразилския град са пълни с музика, танци и цвят. Около 3 милиона души прииждат в града, за да наблюдават танцьорите, от повече от дузина самба училища, върху техните невероятни платформи. Няма съмнение защо Рио де Жанейро е известен като световната карнавална столица, но не е единственото място където можете да станете свидетели на подобни събития.

Друг известен карнавал е този във Венеция. Ако бразилският е изпълнен с цвят и предимно оскъдни костюми, италианците преобразяват всичко с маски. Венеция е мястото където се създават всички големи маски и костюми.

 Всеки февруари, туристи и местни жители се обличат в сложни костюми завършени с прекрасни маски и излизат по улиците на Венеция. В продължение на десет дни се провеждат карнавали с класическа музика и сложни декори. Въпреки това най-важната част от фестивала е конкурса за най-добра маска, а журито традиционно е съставено от международни модни дизайнери.

„Мазният вторник“ (Fat Tuesday), известен също като Mardi Gras, е фестивал който се празнува в много страни (Fat Tuesday е последният ден в който е разрешено да се блажи, преди започването на великденските пости – б.р.). Въпреки това , Ню Орлиънс е може би най-добрият в отбелязването му.

Въпреки че фестивалът продължава три дни, най-добре е да се включите в него именно на Fat Tuesday. Това е моментът когато хората се возят на големи салове из града и хвърлят по насъбралата се тълпа, цветни огърлици, изработени от мъниста.

Белгийската версия на Fat Tuesday, наричан карнавал на Бенш (Carnival of Binche), също привлича много любители на забавленията. Този празник датира от седем века и повечето хора избират да останат в костюми през целия четиридневен купон. Но основната атракция е определено "на Жил" – група от хора, облечени като клоуни с восъчни маски и дървени обувки, които танцуват специален танц в центъра на град Бенш, за да защитят града от злини и духове.

В Испания съществува един карнавал, който се отличава от повечето празници в страната – Карнавал на Кадис. Ако обикновено хората се обличат в цветни и изкрящи костюми и носят светли маски, в град Кадис испанците вместо да носят маски изрисуват лицата си и обличат обикновени дрехи. Хората разчитат на въображението, чувството си за хумор и сарказма си, за да отпразнуват живот, най-често с помощта на музиката.

Какво може да бъде по-екзотично от карнавал на Карибите? Точно това преживяване ни предлага карнавалът в Тринидад и Тобаго. Всяка година в понеделник и вторник, преди Ash Wednesday (Денят когато започва Великия пост), хора от цял свят се събират по улиците на Port of Spain, за да се възхищават на красивите костюми и музикалните изпълнения на групите. Тук може да бъде чута невероятна музика, а за изпълнителите няма по-голяма отличие от тава да бъдат наречени Calypso Monarch.

Вашият коментар