Нова Иконна Галерия – „Свети Димитър“

"Свети Димитър" е новата иконна галерия, която отвори врати в двора на църквата Свети Димитър.  Спонсор на реставрацията на подземието на църквата и използването му за иконна галерия,  е сдружението "Свети Димитър". Църквата се намира на ул. „Тодор Самодумов  1” в близост до Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.

 

Изложените творби в новооткритата галерията са на студенти и преподаватели от специалност "Църковна живопис" от Художествената Академия. Участват:

Мирослав Трифонов, Десислава Василева, Снежана Манчева, Николета Костадинова, Дарина Илиева, Екатерина Кондова, Богдана Кръстенова, Надежда Дончева, Елизабета Келчева, Марчела Димитрова, Даниела Гайдарова, Димитър Станчев, Вероника Камбурова, Ива Манчева, Райна Дечева, Елена Кантарева и Стефка Токманова.

 Иконите и стенописните проекти са предимно във византийска стилистика, но има и не малък брой възрожденски икони. Разликата между византийската и възрожденската стилистика  е в начина на изобразяване на светите образи. Всички икони са изпълнени според каноните, т.е. върху дървена грундирана основа, изографисани с пигменти в яйчна техника, позлатени със златен 23 -24 каратов златен лист и запечатани с дамаров лак.

Изложените икони ще бъдат постоянна експозиция, която периодично ще се променя и допълва с нови изработки. Една от идеите на галерията е за всеки от значимите празници за християните да бъде посвещавана изложба с икони на определен светец или сцена.

За иконите и изработката им интервюирахме възпитаничката на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в специалност Църковна Живопис  – Елизабета Келчева:

С каква икона участваш ти в изложабата?

Участвам с авторска икона Св.Елисавета и св. Йоан Кръстител.

Трудна ли изработката на една икона, колко време ти отнема?

Всичко зависи от това каква икона искаш да направиш. Сам решаваш дали да е трудно или лесно. В момента все още се уча и имам някои трудности, но мисля че с всяка завършена работа, се усъвършенствам все повече. Времето за изработване зависи от доста неща. Специално за иконата на Св.Елисавета ми отне 2-3 месеца. Подготовката на дървената основа  и грундирането, според мен отнемат най-много време. А и в интерес на истината е най-неприятната част от цялата работа.  Също така зависи и от това какво искаш да нарисуваш. Ако е нещо просто, без много орнаменти и дребни детайли – става бързо и лесно. Но ако е с богата орнаментика, архитектура и фон – малко по-бавно и трудно се получават нещата.

Какво изпитваш, когато създадеш една икона? Какъв е смисъла?

От голямо значение е по какъв повод рисуваш. Дали ще е за някой близък, дали ще е за поръчка или просто за удоволствие. Всичко започва от главната идея за това, което ще рисуваш, хъса и интереса към работата, а след като всичко приключи – удовлетворение. Удовлетворението е от придобитите нови знания, от постигнатия резултат, от развитата идея.

Спазваш каноните на изобразяване, а влагаш ли нещо от себе си?

Изографисването е като всяко друго изкуство – винаги оставаш част от себе си в творбата.

Научете повече за младата иконописка Елизабета Келчева тук:

https://mediacafe.bg/novina/id/4013

За автора

Вашият коментар