Подвижни статуи в Пловдив (снимки)

Една от прекрасните атракции по главната на Пловдив, свързана с Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2013 са така наречените – подвижни статуи. Дегизирани изцяло със златен грим, те успяват да заблудят хората минаващи на сантиметри от тях, че са истински.

Един от най-важните моменти в този „занаят” е ефекта на изненадата. Стоят няколко минути абсолютно неподвижно, заели някоя поза, докато край тях минават хора, които не подозират, че са живи. В един момент, когато някой се приближи към тях да ги разгледа, те се „съживяват” и ефекта е изумителен.

podvijni-statui3

Историите за произхода на „живите статуи” са доста. Някои казват, че тръгват от арабския свят. Други, че са от края на XIX век, когато се появява течението tableau vivant – жива картина (френски), когато живите статуи се изявявали по събития като театрални постановки и празнични паради. В работата си те съчетават пантонима, пластика, грациозни движения и танц. Във всеки случай няма как да отречем, че това улично изкуство е страшно интересно, но и много трудно.

Предполагаме, че едно от най-зареждащите и мотивиращи неща, за подобни артисти по улиците са усмивките на хората. Разбира се, те го правят и за парите, които им се пускат, но идеята да развеселиш, удивиш и разсмееш някой непознат със своето изкуство – смятаме, че е най-ценното в тази професия.

podvijni-statui4

На различни локации по главната улица на Пловдив живите статуи  „Аштон Ка” ще представят своето изкуство от 4 септември до 8 септември 2013 година.

podvijni-statui6

 

podvijni-statui7

За автора

Вашият коментар