Премиера на „Женитба“ – личен избор за живота

На 6 април (петък) в Драматичен театър Пловдив ще се състои премиерата на новия прочит от Иван Урумов на вечната руска класика „Женитба“ на Гогол. Цената, която плаща всеки от нас – това ще разберем всички ние, които сме почитатели на съвременната драматургия, носеща аромата на оригиналната Гоголова творба. Един съвсем различен прочит, това да очакваме в петък в Драмататичен театър, защо пък е толкова различен ще попитате вие?
"Постановката не е толкова наситена с евтини смешки просто. А от самата пиеса ще стане ясно, че женитбата може да се случи и преди да си казал „Да“, сподели  за mediacafe.bg актрисата Ивана Папазова в главната  роля на Агафя Тихоновна.

„Женитба“ е вид замък, в който има много прозорци, заради разлчините версии на пиесата. Ако отворим само едно прозорче на този голям замък, ние ще сме щастливи“, обясни относно премиерата режисьорът Иван Урумов.
 
Има и още, още много откровени обяснения и доста задавани и искани въпроси. Един от тях е какво е женитбата и всичко след това? Става ясно, че всъщност това е избор. Личен избор. Именно за личните избори ще се замислим след като гледаме пиесата. За личната отговорност, за личното решение.
"Защото, знаете ли, като се замисля, все по-малко хора поемат лични отгворбности, а не колективни. Не взимат лични решения, а всеобщи, от някой друг, но за тях самите. Отнасящи тяхната личност", каза още режисьорът. Става ясно, че това е една постановка за свободата, за правото да избираш и да бъдеш избиран, за страховете и въпросите. В едно може да бъдете сигурни. „Женитба“ ще се слее с вас.
Вие ще се внедрите в „Женитба. Ще я разберете, ще я почувствате, ще решите. Защото тук хората на сцената не лъжат хората, които гледат. Тук те се опитват да решат проблема си чрез публиката, за тях и пред тях.

Премиерата е днес от 19:00 часа  в Голяма зала на Драматичния театър – "Женитба" от Н. В. Гогол.

Режисьор – Иван Урумов, сценография –  Петьо Начев, костюми – Мария Диманова.

Участват: Ивана Папазова, Русалина Чапликова, Анелия Ташева, Красимир Доков, Стефан Попов, Кръстю Кръстев, Ивайло Христов, Стоян Сърданов, Мариана Йотова и Стефан Бобадов.

За автора

Вашият коментар