Шведска разходка до Мароко в старинен Пловдив

Интересна и вълнуваща дестинация е Пловдив. Кръстопът на много светове, на мисли и течения в изкуството, на вплитащи се гледни точки, на безброй музикални инструмента. Интересен повод и случайна среща ни отвя в почти новоизлюпилата се галерия "Мароко" намираща се в Стария град. Посрещна ни едно ведро настроение на собственичката Жана държаша в ръцете си топъл чай, която бързо ни подава и ни напътства в тесния си, но обагрен от  обич дом. Тази вечер тя е дала сцена на няколко прохождащи в изкуството млади дами, които да почувстват тръпката  под "прожекторите".

Галя Кръстев и дъщеря й Ивелина, пресъздават в картините си чистия полъх на живота, неопетнен, интересен, динамичен. А адвокат Станимира Колева и Теодора Николаева обрисуват върху платното цветята на своето ежедневие. Последната от екипа е строителен инженер Марияна Пиндикова, която  впечатли най-много с  нестандартния си поглед с четката и пасторалните мотиви. Нейна картина беше закупена веднага още при окачването и в галерия Мароко. Петте художнички встъпват леко, грациозно и го правят със стил.
 
Колко озадачени бяхме, когато този пъстър сюжет от багри бе вплетен в кратък концертен флирт. Две шведки, една датчанка, американка и един японец направиха тази среща повече от заинтригуваща. Kартината галерия оживява под ритъма на норвежки, шведски и датски фолклор. Традицията на севера бе дошла на гости на кръстопътя на Балканите. Четири цигулки на младите студентки заиграха в ръцете им и се замечтаха, всеки по свое му…

Повече снимки тук 

За автора

Вашият коментар