Търсят 11 творци за първия частен творчески „Инкубатор“ в Капана

11 творци могат да станат част от първия частен проект, който обединява автори от различни сфери, които да работят на едно място в Капана. Проектът „Инкубатор“ ще предостави 11 работни „бюра“ в т.нар. Craft Station на ул. "Братя Пулиеви" и ул. „Магура“. Отскоро те са пешеходни. Това ще ни даде възможност да организираме открит пазар и различни събития в пространство в Капана, смята Стефан Горанов, ръководител на „Инкубатор“. Той смята, че е удачно базарите, които в момента се правят в центъра на града да се концентрират в Капана и така кварталът да се обживи най-добре с култура, творчество и изкуства. „Надяваме се и автомобилното движение да се ограничи колкото се може повече“, добави още той.

Проектът „Инкубатор“ оправя отворена покана за участие, като всеки може да изпрати своята кандидатура на сайта incubator.bg. Крайният срок за участие е 25 май, след което предстои журиране и през юни месец вече всички творци трябва да са по работните си станции. Всяко от работните места ще бъде брандирано по различен начин. Въпреки това, творците ще работят в екип, всеки ще помага на всеки, а самите организатори ще споделят своя опит, цялата си база, време и труд, за да се получават добри крайни продукти.

„Искаме да насочим вниманието си към децата и да ги научим, че с труд и въображение се постига много, стига да се влагат. Надяваме се да успеем да правим много работилници, дни на отворени врати и т.н.“, добавят още организаторите. Те ще предоставят мястото за всякакви подобни мероприятия. Стефан Горанов каза още, че харесва визията за развитието на Капана и смята, че това е правилният път. „Около 15 години непрестанно сме в този квартал и знаем от какво се нуждае“, смята той. В проекта за Инкубатор влизат още място за музикални репетиции, както и галерия под Craft Station – която ще се нарича Trap Gallery.

„Екипът на Инкубатор доказва как трябва да се развива Пловдив. Всички заедно работим за Кандидатурата на града за Европейска столица на културата, в една насока, с позитивни проекти. Подкрепата на фондацията към тях е само творческа, но ще работим заедно“, добави Валери Кьорлински от фондацията „Пловдив 2019“.

За автора

Вашият коментар