Спасителите на Капана разказват за историята на квартала

Архитект Антоанета Топалова и други участници в т.нар. "Колектив Капана" ще участват в Беседка за Капана днес. Събитието е продължение на инициативата от преди 2 години "Беседка за града", в която архитекти, дизайнери и други творци обсъждаха как различни позабравени, но ценни части от града, могат да бъдат запазени и отново да са пълни с живот, без да се нарушава тяхната естетика. Идеята е същата, но мястото е ново – срещата ще се проведе в читалище "Алеко Константинов" на края на Капана – на ъгъла на булевардите "Шести септември" и "Цар Борис III Обединител". 

"Колектив Капана" спасява квартала от пълно разрушение през 70-те години на миналия век, когато е имало план на мястото да бъде изграден голям търговски център. 

В годините до 1975 се работи над реализацията на този план. Правят се детайлни планове и проекти на отделни сгради, стартира отчуждаването на имоти в Капана, подготвя се дори събарянето на първите сгради.

Но времената вече са други. В същата година ЮНЕСКО започва да популяризира опазването на световното архитектурно наследство, приета е Амстердамската Декларация за архитектурно наследство, а в Пловдивския вестник ‘Отечествен глас’ излиза статията на Антоанета Топалова, пледираща за запазването на Капана. Тя е част от тогава формиралият се Колектив ‘Капана’, чиято цел е убедят както архитектите, така и институциите, че Капана е едно изключително място, което има смисъл да бъде запазено.

И успяват. На национално ниво се решава да бъде спряна реализацията на конкурса от 1968 в частта му за Капана. Същевременно идването на нови хора в Община Пловдив правят промяната на плановете възможна. И Колектив ‘Капана’ започва работа по спасяването на Капана.

На първата среща от новата серия Беседка за Капана членове на Колектив ‘Капана’ ще разкажат за това защо Капана им бе толкова ценен и как успяха да го спасят.

Беседката започва в 18 часа в читалище "Алеко Константинов".

Вашият коментар