Валери Кьорлински за концерта: Всеки, който иска, участва!

Пристигаме към края на репетицията за подготвяния мултимедиен музикално-танцов спектакъл „Заедно“, по идея и диригентството на Виктор Илиев и арт директорството на Валери Кьорлински, който трябва да се състои на 14-ти септември (събота) от 20:30 часа на сцената на Античен театър Пловдив.

Малки и големи деца, от различен пол, етнос и религия, са вперили големите си очи в своя учител (Валери Кьорлински) и попиват всяка негова дума и наставление.

Изпълняват финалния си танц – дълбок, чувствен и изпълнен с много послания, чакащи с нетърпение 14 септември, за да бъдат прочетени.

– Какво Ви кара да бъдете толкова отдаден на това събитие?

Като театрал за мен е много важно да направим този проект с децата – това е визуалният израз на нашата идея „да бъдем заедно“, каквото е и логото на кандидатурата на града. Поради тази причина децата, които ползваме в театралната част не са подбрани. Много лесно би било да взема две танцови трупи и те за секунди да го изтанцуват…

Но не е това идеята, тя е под думата „заедно“ – всички етноси, различни възрасти, пол, височина, килограми, възможности да се движат… Идеята е всички, които искат да участват да го направят.

Как разбраха децата и техните родители за този Ваш проект?

С брауново движение. Първоначално имахме 5 деца, които след първата репетиция казаха на приятели и съседи, а след това децата започнаха да идват сами. Но и арменското училище много ни помогна – то е нашето спасение. 20 техни възпитаници участват в спектакъла, предоставиха ни място където да репетираме и не ни ограничават по никакво отношение.

Мога само да кажа едно голямо Благодаря на арменската общност и да кажа, че това се прави за тях, за нас… за всички!

– Как върви подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата?

Подготовката приключи! Направихме апликационната форма – текстово сме я приключили. Имаме избран дизайнер, който да я оформи като книга. От 10 до 14 всички консултанти са тук, за да направим кастинг, за първи път организираме такова нещо, за презентационен тим. Той е необходим защото кандидатурата е и театър. Този екип трябва да бъде от определени хора, различни по възраст, пол и етнос, за да представим най-добре нашата кандидатура. Като, разбира се, основно ще има тежест това, което сме писали в апликационната форма.

Zaedno_rep4

Изненадах се каква огромна система е Европейска столица на културата. Спечелването е хубаво нещо, но по-важен е пътят към него. Важно е да се чуе за Пловдив и вече в цяла Европа знаят за нашата кандидатура и идея „Заедно“. Тя звучи смешно, но когато започнем да я пълним със съдържание и разберем, че това най-много ни липсва – ще придобие смисъл.

Знаете ли колко трудно накарах децата да се прегръщат в началото? Сега са приятели, тичат заедно, играят си – само след 20 дни репетиции. Има деца от гетото, които за първи път излизат от там, но сега вече си имат телефоните с другите деца и се поздравяват по улиците. Те разбират, че не е страшно, че другия е арменец или ром… един лед бе счупен.

– Имате ли съвместни проекти със студентите в града?

Ние подкрепихме техния фестивал Open Student Fest 2013. Но нашата цел е една и тя е да подготвим кандидатурата на Пловдив, която ще се случи на 10 до 12 декември. До 16-ти октомври трябва да предадем документацията.

Аз съм отдаден на идеята Пловдив да стане културна столица. Зарязал съм моите неща и противно на желанието си да бъда директор единствено и само на себе си, се заех с тази отговорна задача – да доведем до край кандидатурата на града ни.

Zaedno_rep5

Пловдивчаните трябва да разберат, че кандидатурата за Европейска столица на културата не е за града, който е най-културен, а за този град, който най-добре успее да формулира какъв е неговия генерален проблем. Той може да бъде решен, спечелвайки тази титла и през 2019 година ние да имаме промяна в насока на това, че не само знаем каква трябва да бъде промяната, но и че искаме да я направим.

В този смисъл нашето мото е много важно, защото както е казал Елин Пелин „Ако в България се роди гении, това ще бъде геният на завистта!“… и точно това трябва да променим!

Още за концерта и малките танцьори може да видите тук!

Билетите за концерта ще са на цена от 6 лева.

 

Силвия Рангелова

За автора

Вашият коментар