Започва 17-тото издание на Сцена на кръстопът

На днешната пресконференция в Драматичен театър Пловдив, Стефан Данаилов представи пред медиите програмата на седемнайсето издание на театралния фестивал Сцена на кръстопът.

Тя включва 23 представления, 13 от които предвидени за голяма сцена ще се играят в Дом на културата „Борис Христов“. „Това ще е една чудесна възможност да популяризираме новата зала, но и показва колко добре работят институциите заедно“, заяви кметът на града Иван Тотев.

Останалите 10 представления ще се играят на камерната сцена в Драматичен театър.

По традиция фестивалът се открива с представление на пловдивската трупа – тази година това е премиерата на дългоочаквания спектакъл „Възвишение“ по романа на Милен Русков, режисьор Иван Добчев, театрална адаптация Александър Секулов и Иван Добчев.

Scena_na_krystopyt_2013

Очакват се много интересни спектакли като „Зебра“ на Малко театро – Будапеща, премиерата на Речта на селския крал и др. „Като цяло се стараем да покажем на пловдивската публика най-доброто от страната“, коментира програмата Стефан Данаилов.

Особен интерес представлява и съпътстващата програма на фестивала, която ще представи интересна изложба на театрални афиши пред Общината, като част от седмото поредно триенале на сценични плакати, което ще се проведе през октомври в София.

Ученици от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства ще демонстрират умения по грим и перуки пред театъра, а пред сградата на общината ще се появи и декор от представлението „Островът на съкровищата“ – пиратски кораб.

Финансовата рамка на тазгодишния фестивал е 150 хил. лв., като 50 хил. лв. са предоставени от Община Пловдив (като парите били увеличени на 60 хил. лв., но законодателството изисква да се плаща ДДС. Това е и един от основните проблеми според Данаилов, заради който не са успели да включат „Вуйчо Ваньо“ на Варненския театър.), 45 хил. лв. от Министерството на културата, ¼ от спонсори и ¼ от приходи от продадени билети. Само за първия ден на продажба двете каси пред театъра са реализирали 8 500 лв.

За автора

Вашият коментар