За 9-та поредна година „Рошавата котка“ през май


Ротаракт клуб – Пловдив организират за 9-та поредна година фестивал за млади изпълнители – „Рошавата котка“. Той е с конкурсен характер и се провежда всяка година в средата на месец май в рамките на два дни (14-15 май) в Драматичен театър Пловдив. Основна цел на фестивала е поощряване на талантливите деца в българските училища да развиват способностите си в различните области на изкуството.

Фестивалът дава сцена за изява на младите таланти, където те свободно да покажат възможностите си, да сверят часовниците си и да се запознаят с други млади хора с подобни интереси.

Идеята за провеждането му
принадлежи изцяло на Ротаракт клуб – Пловдив. Тази година в театралната програма се забелязват предимно класически автори – Ангел Каралийчев, Оскар Уайлд, Ханс Кристиян Андерсен, Стивън Кинг, документални текстове на Васил Левски, Стефан Стамболов и Иван Вазов. Музикалните произведения, с които състезаващите се ще се представят, са разнообразни – от български евъргрийни, през модерни поп-хитове, до класически произведения.

В деветото си издание
фестивалът представя нов жанр в програмата – Изобразително изкуство, изискване към картините е да са на тема – „Пловдив – един от най-древните градове в света“. По този начин се популяризира Пловдив като „Най-стария жив град в Европа. Картините ще бъдат оценени от специалисти, благодарение на любезното сътрудничество на Галерия „Жорж Папазов“.

Участниците в „Рошавата котка“
са разделени в две възрастови категории – от 6 до 12 години, и от 13 до 19 години. Журито e съставено e от 5 човека – театрален специалист, музикален специалист, специалист по танци, ротарактор и дете. Участниците във всеки отделен жанр се оценяват от журито поотделно. Победителите се класират от първо до трето място за всеки отделен жанр и получават предметни награди от спонсорите на фестивала.

mediacafe.bg

За автора