Дългите сенки на август

Пловдив, 3 август, лятно кино Орфей“…някъде около 20:30 часа.

Катерейки каменните стълби от западната страна на Дановия хълм, отивайки на първото по рода си лятно издание на пловдивския джаз фест, си мислих за паралелните реалности, в които живеем.

Сложно време, в което угрижени за битието си, препускаме в непрестанни опити да се справим с живота (колко абсурдно звучи само), загърбвайки всичко „ненужно“ по пътя си. А то, „ненужното“, почти винаги касае сетивата, лишавайки ни от онази щипка мечти, която всички носим в себе си, но рядко си позволяваме да я допуснем в умовете и в душите си.

Възприемах отиването си на откриващия концерт на Мирослава Кацарова като някакъв сюрреализъм. Като събитие, което не е на мястото си във времето, а всъщност истината беше, че не знаех дали моето място е там. Не знаех дали ще успея да се отърся от мислите си на възрастен, за да стана истински съпричастен с емоцията и с атмосферата, която ме очаква.

Два часа по-късно крачих обратно по павираните и ефирно осветени пловдивски улици, усещайки навсякъде дългите сенки на август. В мир със себе си и със странното и забравено усещане за лекота.  

Не съм музикален критик, нито пък имам претенциите да разбирам от джаз. Но това, което Мирослава Кацарова, заедно с нейните приятели Мирослав Турийски и Младен Димитров сътвориха в притихналата августовска нощ, бе истинска наслада за сетивата.

Мирослава Кацарова не е просто великолепна певица. Тя е истински артист, честен към публиката и изживяващ с цялата палитра от чувства своите концерти. Да, тя живее своя живот на сцената и радостта от това откровение струеше на вълни и изпълваше въздуха над древния хълм.

Всъщност, това не беше концерт, а истински спектакъл. Не беше просто музика. Беше театър, беше книга, картина… Само творец, имащ подобна дълбочина на мислите и чувствата, би могъл да сътвори такова единение с публиката, разкривайки смело душата си. Мирослава Кацарова е истинско съкровище за Пловдив и ние може само да се гордеем и да сме щастливи, че живеем в нейното време.

За всички вас, които искате да се насладите на истинска музика и да потънете в безвремието, все още не е късно. Летният джаз фест в кино „Орфей“ продължава и в следващите две вечери. На 4 август ценителите на джаза ще имат възможността да слушат бразилската певица Розалия де Соуза, а на 5 август Пловдив ще посрещне Белослава за нейния юбилеен концерт.

Втората част на лятното издание на Plovdiv Jazz Summer ще се проведе в село Марково, което се намира на 15 минути с автомобил от Пловдив в Родопите. На 27 август центърът му ще се превърне във впечатляваща джаз сцена, на която ще се качи Теодосий Спасов, заедно с Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов. Концертът ще бъде с вход свободен.

Ден преди това ще бъде концертът на Дани Белчева с новия ѝ албум Silver Button, заедно с Милен Кукошаров, Мишо Иванов и Димитър Семов. На 28 август пък ще се състои концертът „Родополоджи“ на саксофониста и композитор Димитър Льолев. Той ще свири заедно със своя квартет, част от който е и пианиста Антони Дончев.

Двата концерта всъщност ще се проведат в камерна градинска атмосфера на място, което отново се намира в село Марково, но публиката ще научи ден преди събитието. Билети за тези концерти се продават само предварително, местата ще бъдат много ограничени. Продажбата на билети ще започне в края на юни.

Историята на джаза ще бъде тема на горската перипатетична разходка-лекция, както и на филмова прожекция.

Билетите за първите концерти на Plovdiv Jazz Summer са в продажба в мрежата на Eventim. Повече за предстоящите събития можете да научите ТУК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Мирослава Кацарова открива Plovdiv Jazz Summer в Лятно кино „Орфей“

Розалия де Соуза: животът се състои от светлина и тъмнина

Остават броени дни до началото Plovdiv Jazz Summer

Вашият коментар