Розалия де Соуза: животът се състои от светлина и тъмнина

Бразилската певица Розалия де Соуза пристига със своя квинтет за лятното издание на Plovdiv Jazz Summer, за да сподели с публиката светлата носталгия на боса нова звученето и да представи новия си албум Inspirada.

Розалия де Соуза идва от Нилополис, Рио, Бразилия. Европейската ѝ кариера започва обаче в Италия, където тя получава своето образование. Именно в Европа издава и първия си албум – Garota Moderna. Розалия де Соуза добива голяма популярност с работата си с миланския композитор, диджей и продуцент Никола Конте. Днес тя живее и работи в Рим, а музиката ѝ съчетава бразилската традиция на Жилберто и Жобин и италианското усещане за dolce far niente.

Имахме щастливата възможност да зададем няколко въпроса в очакване на концерта ѝ на 4 август на сцената на Лятно кино „Орфей”, Пловдив.

Казвате, че едно изречение на Джон Милтън от „Изгубеният рай“ силно Ви е впечатлило („Умът може да превърне рая в ад и ада в рай“). От нас ли зависи дали да изживеем живота си в светлина или в тъмнина?

Да, но не само. Благодарение на това изречение на Милтън аз осъзнах, че човешкият ум е превратен и ако не го използваме да мислим позитивно, можем грешно да преценим много неща. Животът се състои от светлина и тъмнина, но аз вярвам, че всеки може да избере накъде да гледа и къде да бъде.

Моля, разкажете ни повече за Вашия нов албум INSPIRADA? Как съжителстват в него бразилската и италианската музикални естетики?

 „Inspirada” разказва кратка житейска история. Моята любовна история – това е тя. Относно естетиката – наистина не знам. Ние, хората от Латинска Америка, притежаваме усет към носталгията и обичаме да се радваме на живота. Но бих искала да ви кажа нещо – когато двама музиканти се срещнат и решат да се колаборират, се срещат две чувствителности и, както при две химични вещества, реакцията променя менталната структура на всеки от тях и ражда съвсем нова субстанция.

Къде ще отведете въображението на публиката на Plovdiv Jazz Summmer?

Допускам, че музиката е универсален език… Ограниченията? Защо да съществуват?  Надявам се, всъщност аз съм сигурна, че няма лимит; иначе какво бъдеще би могло да съществува за чуждестранната музика.

Не за пръв път сте в България, пяхте през 2015 на Plovdiv Jazz Fest. Каква „фотография” пазите в спомените си от тук?

Навсякъде рози! Шегувам се! Спомням си едно месно ястие, чието име съм забравила, но не и вкуса му – беше чудесно! Спомням си великолепната атмосфера с деца и щастливи семейства. Най-важни за мен бяха усмихнатите им лица и мисля, че музиката ни беше страхотна. Тези прекрасни хора изпитваха радостта заедно с мен, докато слушаха песните, от чиито текст не разбираха нито дума. И съм наистина щастлива да се върна!

––––––

За първа година Plovdiv Jazz Fest ще има и своето лятно издание – Plovdiv Jazz Summer.

Събитието ще се проведе от 3 до 5 август на открито в Лятно кино „Орфей” и е очаквано от изкушената публика.

Фестивалната програма под звездите включва:

03 август | 21:00 ч. | Лятно кино „Орфей“

„Дългите сенки на август“ // концерт на Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски и Младен Димитров

04 август | 21:00 ч. | Лятно кино „Орфей“

Росалия де Соуза квинтет

05 август | 21:00 ч. | Лятно кино „Орфей“

Концерт на Белослава

Вашият коментар