Иван Ташков – Балзак е тазгодишният носител на „Мечът Ромфея”


На кратка и емоционална церемония в галерията за изящни изкуства „Ромфея“ за 29-ти път бе връчена ежегодната награда „Мечът Ромфея”, с който се  отличава най-добре представилият се художник с изложба през годината в галерията.

Мечът на гордото тракийско племе беси, единствено на Балканския полуостров непокорено от римляните, е с дължина метър и половина, прав, едноостър и двурък, а копието е изработено от скулптора Андрей Москов. Тази година „Мечът Ромфея“ бе връчен за двадесет и девети път и негов горд носител стана художника Иван Ташков (Балзак).

Експозицията на твореца, носеща заглавието „Пейзажите на моя роден край“ беше открита на 5 декември и все още може да бъде разгледана. Иван Ташков е роден на 26 януари 1945 г. в Гоце Делчевско. Завършва Техникум по дървообработване в гр. Пловдив, специалност „Вътрешна архитектура и декоративна дърворезба“. Работи седем години като военен художник и над двадесет години като главен художник в ДСО „Метални конструкции“ Пловдив. Освен самостоятелни изяви, през годините Иван Ташков взима участие в редица представителни, сборни и благотворителни изложби. Негови творби се намират в български и чуждестранни колекции.

„Мечът Ромфея“ за 2022 година бе връчен от Камен Шишманов.

„От 1994 г. до днес, комисията разглежда много внимателно представените изложби в галерията,  за да вземе своето решение. „Мечът Ромфея“ на бесите, едно непокорно и свободолюбиво племе, е символ на свободата. Избрахме го като награда и като име на нашата галерия. Този меч се връчва на художник за свободния му дух, за свободата да твори и пресъздава материята, пречупена през неговото аз, както никой друг по света. Заради уникалния стил, отличаващ го от останалите творци. Имам честта да връча този меч на художника Иван Ташков. Правя го с голямо удоволствие и му пожелавам да доживее дълги години и да разсече с него всички „гордиеви възли“, които му пречат в  живота!“ , каза Камен Шишманов, връчвайки меча, върху който има и специален надпис в старобългарски стил.

От своя страна Иван Ташков отправи топли думи на благодарност към галерия „Ромфея“ за отношението, вниманието и джентълменството през изминалите години.

„Тази енергия, тази радост, която вкарахте в душата ми днес, ме провокира да мисля за още една голяма изложба. Липсва ми единствено четката!“, каза художника Иван Ташков на финала на церемонията.

За автора

Вашият коментар