Документалният филм „Пътят на Добрович“ вече е онлайн (ВИДЕО)

Филмът бе част от изложбата "Романтикът Добрович" в "Националната художествена галерия Квадрат 500" в София (20 октомври – 12 декември 2016)

Документалният филм за живота на първия български академично школуван художник Димитър Добрович вече е достъпен онлайн. „Пътят на Добрович“ проследява вълнуващия житейски път на родения през 1816 година в Сливен художник, който още в юношеска възраст напуска родните земи. След като преминава през Истанбул, той прекарва малко над 10 години в освободената от Османска власт Гърция, където се обучава в художествена академия. Основната част от живота и творчеството на Добрович преминават в Рим, а в края на живота си той се прибира в родния Сливен, вече в свободната България.

Представяне на филма в Пловдив

Филмът проследява проучванията по повод 200-годишнината от рождението на художника и част от поредицата събития, посветени на "Годината на Добрович". Той е заснет на местата, свързани с Добрович, основно в Атина и Рим. Основният разказ е чрез интервюта на изтъкнати историци на изкуството, сред които доц. д-р Ружа Маринска, гръцкият изкуствовед д-р Панайотис Йоану и др.

Представяне на филма в Бургас

Филмът бе създаден от екип на Mediacafe през 2016 година, с финансиране от „Централен фонд за стратегическо развитие“ към НБУ и със съдействието на „Център българо-европейски културни диалози“.

Неговата премиера бе по време на голямата изложба в Националната художествена галерия през есента на 2016 година в София, част от която бе и „Пътят на Добрович“ – всеки посетител можеше да изглежда свободно филма, който се прожектираше в една от залите на галерията. След това филмът бе презентиран пред публика в Пловдив (в LUCKY Дом на киното), в Бургас (в читалище „Хамалогика“) и в Сливен (в читалище и библиотека „Зора“).

Представяне на филма и лекция на доц. Ружа Маринска в Сливен

 

Целият филм вече е достъпен напълно свободно за гледане в интернет:

За автора

Вашият коментар