Дъжд от филми в началото на 2013-та

Безспорно 2012-та се оказа доста богата откъм филмови заглавия. По всичко изглежда, че и тази година нещата няма да бъдат много различни. Сериозен брой от претендентите за награди излизат на големия екран, както в Европа, така и у нас през февруари и март.

Ето и заглавията, които можем да очакваме, и които ще претендират за нещо повече от вниманието на редовия киноман.

„Клетниците“ (Les Miserables) вече стана пълноправен собственик на три „Златни глобуса“ в категориите за най-добър филм (мюзикъл или комедия),  най-добър актьор в главна роля (Хю Джакман) и най-добра поддържаща женска роля (Анн Хатауей).

Продукцията идва на голям екран, с меко казано звезден актьорски състав, зашеметяваща визия и впечатляващи режисьорски решения. Филмът е адаптация на най-дълго играния в света мюзикъл, гледан от над 60 милиона души и пресъздава неостаряващата драматична история написана от Виктор Юго. Българската премиера на заглавието е на 1 февруари.

„Наръчник на оптимиста“  (Silver Linings Playbook) е комедия, чиято българска премиера е на 22  февруари. Да си припомним , че филмът получи осем номинации "Оскар", сред които за най-добър филм, най-добра мъжка (Брадли Купър) и женска (Дженифър Лорънс) главни роли, най-добра мъжка (Робърт де Ниро) и женска (Джаки Уивър) поддържащи роли, както и за най-добър режисьор (Дейвид О. Ръсел).

Лентата разказва за учител, който след престой в психиатрична клиника, се мести да живее при родителите си и се запознава със загадъчно момиче, което си има свои проблеми.

Поредното заглавие, което си е поставило високи творчески цели и очаквания е трилърът „Враг номер едно“  (ZeroDark  Thirthy).  Историята във филма проследява драматичните събития около  десетгодишното преследване на човека, отговорен за най-големия терористичен акт в историята на Америка – Осама Бин Ладен. 22 февруари е датата, на която филмът ще бъде пуснат за пръв път у нас.

Отново на 22-ри следващия месец родните киномани ще имат възможността да гледат

екшън трилърът  „Полет“ (Flight), който, ако си спомняте, също бе сред номинираните за  "Оскар" и "Златен глобус" в категорията "най-добра главна мъжка роля" за умопомрачителната игра на Дензъл Уошингтън. Неговият герой е пилот, който извършва изключително находчиво и смело аварийно кацане, но разследването разкрива подозрително негеройски обстоятелства. Филмът, номиниран и за оригинален сценарий на Джон Гатинс.

И накрая,  в началото на месец март, и по-точно на 1-ви, на голям екран у нас предстои появата на драматичния шедьовър по роимана на Лев Толстой“ Ана Каренина“.  Историята е съвременна адаптация по един от най-популярните класически руски романи с участието на Кийра Найтли и Джъд Лоу.

 

flight-movie-review

 

 

За автора

Вашият коментар