Филмират „Възвишение“ на Милен Русков

Филмират „Възвишение“ на Милен Русков

Това стана ясно днес в пловдивската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където авторът беше гост. Срещата бе организирана по инициатива на пловдивското издателство „Жанет – 45“ и  е част от литературния фестивал „Младият Пловдив чете“.

Милен Русков представи трите си книги пред препълнената зала с ученици и учители от гимназията, а имено – „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004), „Захвърлен в природата“ (2008) и „Възвишение“ (2011). Определя последната си като най-добра и успешна, като отбелязва възходяща градация в писането си от 2004г. насам. На същото мнение са и читателите, романът „Възвишение“ е може би най-продаваният съвременен такъв през последните 25 години. Бе удостоен с редица престижни награди, като кулминацията беше миналата година, когато на писателя беше връчена награда за литература на Европейския съюз. Също миналата година текстът му беше поставен в Драматичен театър Пловдив от Иван Добчев и се радваше на голям зрителски интерес.  Днес Русков съобщи за пръв път, че ще се прави филм по „Възвишение“. Не спомена повече подробности, тъй като е подписал договор, който го задължава да не прави това.

Последваха въпроси от публиката, от които стана ясно, че в момента писателят живее в Пловдив и това е свързано с работата по новата му книга. В нея ще става въпрос за 20те години на миналия век.

А ето какво пише в профила си във фейсбук Милен Русков:

„Преместих се да поживея малко в Пловдив, че е по-топло и по-красиво. Живея на 5 минути пеш от може би най-хубавата улица в България – "Княз Александър". Впрочем аз познавам страната добре – само покрай представянето на книгата си съм бил в повече от 22 града. Този леко комичен израз се дължи на факта, че ги броях до 22-ия град, след това престанах. Бил съм сигурно и в още толкова по други поводи. И "Княз Александър" е най-хубавата улица, която съм виждал при всички тези посещения. Почти всички сгради по нея са построени между 1890 и 1915 г. Особено вечер е приказно красива! Както и в слънчев ден, през пролетта и лятото.

Аз впрочем винаги съм имал сантимент към Пловдив, още откакто бях войник тук преди много години (и както се оказа, заедно със Захари Карабашлиев, който е карал школа тук – в същия полк, но в друга рота и от следващия набор). Тогава обаче сантиментът ми беше с обратен знак – казвах си: "Веднъж да се уволня, никога повече няма да стъпя тук!" Мразех града, не можех да го понасям – заради казармата, разбира се. Но това всъщност няма значение, важното е някое място да се загнезди в главата ти. После нещата могат да се обърнат по най-неочакван начин. Само безразличието може да бъде вечно.

И действително по-нататък животът постоянно ме е връщал към Пловдив – лятното училище по граматика, моето издателство, наградата "Христо Г. Данов", други интимни причини, които не е тук мястото да споделям, и най-сетне постановката по "Възвишение". Постепенно започна да ми харесва.Лека-полека отношението ми се промени от едната крайност до другата. – Понеже наистина никога нищо не знаеш. "Човек предполага, Господ разполага!", както казваше баба ми, тази упорита читателка на Протестантската Библия, дадена й безплатно, което според мен най-сетне я накара да я прочете.

Но аз се отклоних. Мисълта ми беше, че реших да се преместя малко насам, за известно време. Малко по на Юг. За щастие човек с моята професия и в моето положение може да живее навсякъде, където пожелае. Е, поне в България и в още две-три южни страни (но те са и най-хубави!). Какъв късмет е това, всъщност!“

Утре, 26.02, „Младият Пловдив чете“ продължава като гост е Георги Господинов. Ще гостува във ВУАРР, ЕГ „Пловдив“ и ПУ „Паисий Хилендарски“ съответно от 10:30, 13:15 и 16:30.
 

Романът "Възвишение" на Милен Русков излиза на българския пазар през 2011 г., отпечатан от издателство Жанет 45. Гледайте интервю с Милен Русков ТУК.

Вашият коментар