И Аскеер за Радина Думанян

Пореден успех на голямата театрална сцена  младата актриса Радина Думанян

Два дни след получаването на наградата "Пловдив" и няколко месеца след номинацията за "Икар" тя бе отличена с "Аскеер" за дебют с ролата си на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул. Пловдивчанката бе страшно развълнувана при качването на сцената на театър "Българска армия" вчера, на Деня на славянската писменост и култура, 24-ти май. Радина сподели, че всички трябва да се борим за културата си и да бъдем "аскеери" с чисти сърца, след като получи статуетката си от Илка Зафирова. 

Илка Зафирова пък бе отличена с водеща женска роля за играта си в "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров, а Герасим Георгиев – Геро получи статуетка за мъжка роля в "Семеен албум" на Малин Кръстев в Младежкия театър "Николай Бинев", а пиесата взе наградата за съвременна българска драматургия.

Теди Москов получи "Аскеер" за режисура за "Каквато ти ме искаш" от Пирандело в Народния театър "Иван Вазов". 

(снимка – vesti.bg)

Аскер за  цялостно творчество и принос към изкуството получи големият актьор и преподавател Стефан Данаилов, който направо разплака публиката в залата. Малко дете трогна гопемия български актьор с поднасянето на букет, след което  За втори път получавам милото войниче – и все в трудни моменти. "През 1991 г. бях в ужасна криза, и сега ми е трудно, но вярвам, че "Аскеер"-ът ще ми помогне", сподели Стефан Данаилов.

Той припомни, че преди 40 години е бил поканен за щатен актьор в ТБА. Играл Венецианеца във "Време разделно" по Антон Дончев. Вече с опита си на изявен киноартист, излязъл на авансцената и започнал литературния си монолог – "в крупен план". Почти не си чувал гласа и мислел, че се е провалил. А на второто представление бил убеден, че напълно се е сринал, защото според него зрителите на първите два реда спели дълбоко – всички били със затворени очи. После разбрал, че театърът има договор със Съюза на слепите – да посещават примиери.

"Много работи ставаха в театъра, главно хубави. Тук сме се смели, плакали сме, целували сме се – е, на сцената, де, обиждали сме се. Беше най-добрият театър в България. Зрителите доста ни бяха поразглезили. Винаги безкрайно съм обичал публиката и затова съм получавал много обич", каза Стефан Данаилов. "Вярвам, че българският театър винаги ще го има – напук на всичко, което ни се случва", добави той.

Повече за наградите Пловдив и Радина Думанян може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар