Явор Бахаров и Васил Михайлов се борят за българска църква в „Железният светилник”

Хитовият спектакъл „Железният светилник” по Димитър Талев идва в Пловдив в седмицата на Националния празник на България. Представлението на Театър Българска Армия ще се играе във Военен клуб на 6 март от 19 часа. Цяло съзвездие от обичани актьори ще се срещне с пловдивската публика, след като „Железният светилник” на режисьора Асен Шопов бе представен на „Сцена на кръстопът” при препълнен салон в предишно издание.

Младият Явор Бахаров влиза в образа на очарователния бунтар – майстора резбар Рафе Клинче. Партнират му популярни имена като Васил Михайлов, Антоанета Добрева – Нети, Александра Сърчаджиева, Йоана Буковска, Иван Ласкин, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Меглена Караламбова,Тигран Торосян и много други.

Още в началото си спектакълът казва ясно и силно на днешния зрител колко актуални теми има в уж далечното минало: в първата сцена в общината на Преспа се води ожесточен спор да се строи ли българска църква между петте джамии в града…

„Железният светилник" е изключително необходим днес. „Този красив текст на Димитър Талев е Библия на българското Възраждане", споделя в интервю режисьора Асен Шопов.

В историята на една фамилия от измисления град Преспа (всъщност Талев е описал родния си град Прилеп в днешна Македония) са вплетени темите за независимата православна църква, демократизацията на училището, разгръщането на национално-освободителното движение. Всичко това – чрез цялостни характери – физически красиви, духовно богати, морално безупречни.

Днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още … именно днес няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители, коментира Асен Шопов.

За автора

Вашият коментар