Камен Донев и Народното творчество в Античния театър на 2 Юни

На 2 юни, в деня, когато България почита Христо Ботев и припомня историята си Камен Донев ще представи разширена режисьорска версия на авторския си спектакъл "ЗА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО" на сцената на Античен театър – Пловдив. В сряда (27.04), на пловдивска сцена бе представено 253-то поред представление на култовия спектакъл. Заедно с актьора на 2 юни се излезнат танцьорите от ансамбъл Филип Кутев.
Билетите са вече в продажба на касата на Драматичен театър – Пловдив. Цените на входните билети са от 12, 16 и 18 лева. От театъра припомнят, че всички, които притежават VIP карти, могат да си закупят с 50 % намаления за местата от 16 и 18 лева.
 
Ето как започва спектакъла:
 
"Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното."

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното,а обратното – да го направи по-хубаво. Просто като боб. 

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.

За Камен Донев
 
– завършва специалност „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. От 1994 г. до 2009 е актьор в Театъра на Българската армия в София. През 2000 и 2001 г. участва в българското телевизионно предаване „Улицата“ на режисьора Теди Москов. До момента е изиграл над 40 роли в театъра и киното и е написал повече от 30 драматургични творби. Реализирал е авторски постановки и хореография. Има участия в български и международни театрални фестивали.
 
През ноември 2006 г. е публикуван сборникът му „Всичко дотук – текстове за театър, кино и телевизия“, съдържащ текстове от дългогодишното му творчество.[2] Режисьорски дебют с телевизионните адаптации на Шекспировите пиеси : “Сън в лятна нощ” и “Венецианският търговец” (2000) и “Укротяване на опърничивата” – специална награда на филмовия фестивал в Слънчев бряг.
 

За автора

Вашият коментар