Кинаджиите Христо Илиев – Чарли и Здравко Драгнев спасяват „Капана” от събаряне през 80-те

Преди повече от 30 години сценаристът Христо Илиев, заедно с режисьора Здравко Драгнев правят филм за „Капана” в Пловдив. Провокира ги идея на активисти на партията, които предлагат много от сградите в този район да бъдат съборени, за да се посторят 5 еднакви блока с различно предназначение – хранителен магазин, мебелен и т.н. Тогава, Чарли и Здравко Драгнев, заедно с местни архитекти,  правят филм, който се противопоставя на заличаването на това пространство.

„Стана голям скандал, защото с този филм трябваше да се открие пореден фестивал „Златен Ритон”, разказва Христо Илиев. „Те мислеха, че сме направили нещо утвърждаващо тяхната идея. В най-последния момент обаче някой гледа лентата и категорично решават, че фестивалът не може да започне с нея. Един час зрителите, включително министри, официални гости стоят и чакат, прожекция няма. Скандалът успя да стигне до доста високо ниво в партията, но за щастие разбраха, че идеята за заличаване на „Капана” е безсмислена, спряха рушенето и го съхраниха”. Филмът все още не е показван. Но вероятно догодина ще може да бъде видян на 21-то издание на „Златен Ритон”, разкри сценаристът.

 

Тази година тримата Христо Илиев  – Чарли, Георги Стоев –  Джеки и Георги Пенков – Джони  представят най-новата си лента „Хляб и зрелища” във фестивала за документални филми.  Филмът разкрива живота в циганската махала в Кюстендил. Там живее колоритният Боби, който е направил сам местна каблена телевизия за 12-те хиляди роми – негови съседи. Освен това, той всяка сутрин без почивен ден разнася хляба из магазинчетата в махалата. „Там има всякакви – бедни, богати, неуки, умни. Направихме един филм, в който да покажем, че и циганите са хора. Не беше лесно, но им спечелихме доверието”, разказва Георги Стоев, който е режисьор на филма.

Първият общ проект на Джеки, Чарли и Джони е лената „Броени дни” (1977 година), който бе представен в началото на тазгодишния фестивал като част от „Златните Ритони” на българското кино. Филмът разказва за празниците и делниците в Бобовдолския затвор. „Тогава беше почти немислимо да влезеш в затовора като журналист, камо ли с камери. Почти една година снимахме”. Чарли с хумор добавя, че тогава доста време е прекарал в затвора, за което е получил обещание от директора, че ако някой ден наистина му се наложи, ще получи белжека, че вече е излежал достатъчно. „Броени дни” е носител на голямата награда „Златен Ритон” от 1977-ма година.

Преди три години друг филм на Джеки и Чарли печели отличието. "Отец Иван и неговите деца" е награден, заради яркото си позитивно внушение и повика за съпричастност.

На тазгодишното издание на „Златен ритон” Христо Илиев  – Чарли е сценарист на още една документална лента „Духовете в старите къщи на София” с режисьор Здравко Драгнев.  Филмът  е с участието на актьора Ицко Финци и може да бъде видян в събота в Лъки Синема.  

Тримата приятели и колеги имат близо 50 филма заедно. През 2010 година Никола Бошнаков прави филм за тях Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета”. Бошнаков е монтажистът на филма „Хляб и зрелища”. „Предпочитам да правя собствени филми, не съм монажист, това сигурно е еднократна авантюра”, казва Бошнаков и се смее. За тримата приятели добавя отново с усмивка: „Те са бляскави терци на киното, великолепни типажи, а Георги Стоев –  Джеки претърпя голям завой. От леко идиотски проекти започна да прави съвсем различни неща, едни общочовешки… обърнати към Бога почти филми, явно с напредване на възрастта” (смее се). „Хубавото е, че те всички се радват на награди и се харесват на публиката”, завършва Бошнаков.

Вашият коментар