Киномания презвема Пловдив през ноември

Документални филми от Вим Вендерс и Майкъл Мур, нови български и френски филми и звездни музикални заглавия на 13-ото издание на Киномания в Пловдив

Вълнуващи заглавия от документалното кино предлага 13-ото издание на Киномания в Пловдив. На големия екран ще можем да видим новите творби на Майкъл Мур и Вим Вендерс, както и някои от най-новите български и селекция от няколко забавни френски филма. Киномания 2018 стартира в Пловдив на 16 ноември, а билетите ще бъдат в продажба на касите на LUCKY Дом на киното от 9 ноември.

Любителите на седмото изкуство ще могат да се срещнат с новата творба на провокативния Майкъл Мур, който за втори път се впуска в разследване на американски президент. След Джордж Буш, в мерника на Мур попада Доналд Тръмп, чиито мръсни тайни ще бъдат показани във „Фаренхайт 11/9“. 

Друга влиятелна световна фигура – папа Франциск попада в обектива на любимия ни Вим Вендерс, който за пръв път се впуска в документалистикта. В своята творба „Папа Франциск. Човек на думата си“ Вендерс ни предлага едно лично пътуване, посланията на главата на католическата църква и идеите му по актуалните глобални въпроси.

Среща с плеяда музикални звезди ни предстои в друг от документалните филми в кинопанорамата – „Музикалният храм на Алабама“. Този разказ ще ни запознае с Рик Хол и неговото студио FAME, което оказва глобално влияние върху световната музика. На екрана ще можем да видим и чуем Боно, Мик Джагър, Кийт Ричардс, Ета Джеймс, Алийша Кийс, Арета Франклин и още много легенди от историята на музиката. Сред музикалните заглавия попада и класическата анимация „Жълтата подводница“, която ни пренася във вълшебния подводен свят на Бийтълс.

На големия екран ще видим и един от любимите ни български музиканти – Стефан Вълдобрев, който ще е и специален гост на прожекцията в Пловдив. Той участва в новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“ заедно с Йоана Буковска, Цветана Манева, Мая Новоселска и др.

Филмът ще ни срещне с театрален режисьор, изпратен в малко провинцилано градче, където ще се опита да постави обсебила мислите му пиеса. В селекцията българско кино на „Киномания“ попада и друго българско заглавие – „Мълчанието на сестра ми“, в което ще видим Каталин Старейшинска, Ованес Торосян и Деян Донков.
Освен специална програма български филми, Киномания 2018 предлага и селекция френски заглавия. Внимание привлича „Светът е твой“ с Венсан Касел и Изабел Аджани. На големия екран ще можем да видим и създадения по френски комикс забавен семеен филм „Бекасин!“.

Много забавни ситуации ще ни предложи и „Усещане за празник“, който ще разкаже за последното сватбено тържество, което професионалният организатор на такъв тип събития Макс прави. Друга френска комедия в програмата е „Чувствам се добре“, в историята на която попада и България – в която изпечен мошеник води сестра си, за да прави бързи и евтини козметични процедури. Във френската селекция попадат още забавният „Вижте как танцуваме“ и романтичният „Споделен мъж“.

Вашият коментар