На 11 май стартира VIII-мият международен филмов фестивал за история и наследство

От 11 до 17-ти май ще се проведе VIII-мият международен филмов фестивал за история и наследство "проф.Петър Детев" в Американския център на Столична библиотека.

В конкурсната част на фестивала, филмите ще се борят за призове в следните категории: „Изкуство“, „Археология“ и „Наследство“.  Журито ще присъди до 3 отличия във всяка от категориите, а отличените филми ще участват на Форуми на българската култура в чужбина през 2015 и 2016 година, както и на Кинопанорамата „Седмица на Световното наследство” в Пловдив (21-28 юни 2015).

Фестивалът е отворен за филми представящи уникалното българско наследство.  Той поощрява и популяризира такива филми, предоставя конкурсна трибуна на създателите им и търси пазари за тяхната продукция. До участие се допускат лицензирани филмови & телевизионни компании, независими продуценти и авторски екипи. Филмите им ще оценява компетентно жури от специалисти в тематиката и филмови дейци.

Уникалният по рода си кинофорум отново ще срещне българското наследство с най-високи световни образци, предоставени от чуждестранните културни институти, посолства у нас, редица международни кинофестивали и отделни чужди автори.

Фестивалът ще бъде съпътстван от различни културни събития, а награждаването на отличените автори и техните опуси ще бъде на 17май.

Откриването на фестивала е на 11 май от 18 часа. Подробности следете ТУК.

За автора

Вашият коментар