Полицай и деца спираха демонстративно шофьори на пътя в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Деца от детска градина в Пловдив спираха коли заедно с полицай от отдел "Пътна безопасност" и подаряваха на шофьорите картички, на които пишеше "Пази живота на детето"

Малчуганите от ЦДГ "Светла" в район Западен в Пловдив се включиха за първи път в акцията по повод Глобалната седмица за пътна безопасност. Децата, облечени в светлоотразителни жилетки раздаваха лепенки и флаери на шофьорите, а част от тях носеха табели с надпис: „Спаси живота на децата“ .

Полицаят от КАТ Стойчо Яковски демонстративно спираше преминаващите водачи на МПС в близост до детското заведение, сваляше ги от колите и ги водеше до децата. Акцията, която продължи около 30 минути, бе с основна цел да заостри вниманието на гражданите към опазване живота на децата, което е и най-големият проблем в борбата с пътните инциденти през последните години в България. 

Повечето шофьори останаха учудени от добрия пример на детската градина и отдела "Пътна безопасност", но след като се запознаваха с идеята я приветстваха напълно и насърчиха организаторите за повече такива акции на пътя.

Малко преди акцията, във физкултурния салон на Градината, бе презентирана първата виртуална платформа за обучение на децата в безопасна среда по безопасност за движение на пътищата. Платформата бе изпробвана от две деца на детската градина, които направиха кратката демонстрация пред кмета на Район "Западен" Димитър Колев. 

„Всяко дете има аватар и управлява със собственото си тяло“, сподели Дима Христова от фирмата, по чиято идея е създадена платформата.

Основен партньор на кампанията "Безопасност на пътя" е фирма "Maxeurope".

Повече за кампанията и новата система за безопасност на пътя може да видите от следващите видеа:

"В една абсолютно безопасна среда, детето изгражда умения за безопасно предвижване в градска среда“, добави тя за mediacafe.bg. Според нея тази система е изключително важно да навлезе във всички детски градини и в училищата.

За автора

Вашият коментар