Най-доброто от българското кино в последните години в LUCKY – Дом на киното

Най-добрите филми от последните години предлага програмата на LUCKY – Дом на киното в седмицата след 3 март.

Любителите на нашето кино ще могат да гледат отново 16 от най-интересните продукции, сред които забавният „Живи легенди“ на Ники Илиев и драмата „С лице надолу“ на режисьора Камен Калев. В програмата са включени още „Събирач на трупове“, „Прелюбодеяние“, „Потъването на Созопол“, „Съдилището“, „Виктория“, „Досието Петров“, „България, тази вечна ерес“, „Урок“ „Имало едно време един уестърн“, „11 А“, „Любов и инженерство“, „Буферна зона“, „Дякон Левски“ и детският „Пук“.

„Живи легенди“ разказва историята на Павел, който се радва на щастлив живот, докато не претърпява инцидент и не изпада в кома. Когато се събужда от нея, той си спомня само приятелите от абитуриентския бал. Той се връща в родния си град, за да се срещне със своите съученици и с тях се забърква в различни щуротии.

Драматичният „С лице надолу“ разказва почти истинска история на френски младеж, който се забърква в трафик на хора в България. В опита си да спаси момиче от ромската махала от проституцията, той се забърква в още по-големи проблеми от тези с полицията. Историята впечатлява с реализма си, като Камен Калев изследва истински случай – много от героите му са базирани на реални лица от престъпния свят, с които тайно се е срещал, а по-голямата част от актьорския състав е от аматьори, правещи своя дебют в киното.

В седмичната програма са включени и по-нови филми, като драмата „Събирач на трупове“ със Стоян Радев и Теодора Духовникова, „Прелюбодеяние“ с Владо Пенев и Ованес Торосян и игрално-документалния „Любов и инженерство“. Всеки, който е пропуснал, може да гледа отново и „Урок“, който достигна финалната тройка на европейските награди LUX. Първият български филм, станал част от официалната селекция на престижния фестивал Сънданс – „Виктория“ с Ирмена Чичикова също е част от „Панорамата на българското кино“ в LUCKY.

Извън българската програма, в „LUCKY Дом на киното“ може да гледате и носителя на Оскар за „Най-добър филм“ за тази година – „Спотлайт“. Филмът преразказва истинската история за драматичното разследване, носител на награда „Пулицър“ на журналисти от „Бостън глоуб“. Все още може да гледате и новият филм на братя Коен „Аве, Цезаре!“ с Джордж Клуни.

И този уикенд продължава Детския филмов фестивал с безплатни прожекции за най-малките. За целия „дълъг уикенд“ от три дни децата могат да гледат 12 филма, сред които новия „У дома 3D”, както и номинирания за Оскар „Овцата Шон: Филмът“. Извън програмата на детския фестивал с редовни прожекции се предлагат премиерният „Зоотрополис“, както и приключенският „Сава: Сърцето на воина“.

За автора

Вашият коментар