Най-новото заглавие на Драматичен театър – Пловдив с премиера тази вечер

Пиесата на Сара Раул „Чиста къща” е спектакъл, който пресъздава едновременно прости и сложни човешки взаимоотношения, както винаги зависи от участниците. Става дума за любовта. По думите на директора на Драмата Кръстю Кръстев, това е една „история за откриването на любовта, която е много красива”. История, която освен смешно, звучи и много истински.

Режисьор на пиесата е Иван Урумов, сценограф е Петър Начев, а в спектакъла участват актьорите Ивана Папазова, Елена Атанасова, Стоян Сърданов, Троян Гогов, Радина Думанян, Миряна Йотова.

По думите на Урумов, всички са направили така реализацията на пиесата, че да докоснат по емоционален път сърцата и душите на хората, които са влезли да гледат, а рационалният начин на представянето би бил сакат и недостатъчен към това, което е направено.

Заедно с това обаче той събра съществена част от есенцията на „Чиста къща” така: „Съвременният човек в представата си за начина си за живот стига до едно тотално отчуждение и в своя егоизъм и егоцентризъм спира да може забелязва околния свят, такъв какъвто е, а не такъв, какъвто той си го представя.  От там нататък, цялата история е в това дали ние можем, дали е късно или все още можем, да направим един завой и какво е необходимо да ни се случи в живота, за да може да направим един завой се срещнем отново със себе си и тази наша среща да ни отвори за срещата с останалия свят, такъв какъвто е”.

Директорът на театъра в Пловдив Кръстю Кръстев посочи, че се е получила една съвършена комбинация от артисти и екип, които да направят точно тази пиеса. „Имахме притеснения, защото любовта винаги е много деликатна. Особено когато в една работа, която се казва любов са намесени един мъж и няколко жени. Тази история звучи освен смешно и толкова истински. Когато прочетох пиесата аз бях абсолютно щастлив”, споделя Кръстьо Кръстев.

„За първи път виждам един сложен проблем, да се разреши по този начин. А един сложничък, тежичък проблем, се решава по този начин, просто защото хората са нормални и взаимоотношенията им са чисти и искрени, и са съпричастни. Виждате в какво време живеем. Нашите взаимоотношения, изтъкани от подозрения, че някой ни е виновен за всичко… Да си отворим очите и да видим човека, да си отворим ушите и да го чуем първо, пък ако се опитаме да го разберем, това вече е страхотно постижение. И в момента, когато започнем да се разбираме един друг, изведнъж и най-сложните проблеми стават лесно решими. Защото аз вярвам, че хората са добри, хората са нормални дълбоко в себе си и са съпричастни. Въпросът е просто да направим тоя жест… Изведнъж почваш да разбираш и ставаш абсолютно нормален. И всичко се оказва, че е просто нормално. Че има и други хора около теб и колко е хубаво другият да бъде щастлив и как така става, че с неговото щастие той ме прави щастлив. Това е от малките такива неща. И това е светлостта на пиесата. Вие ще видите… не няма да го кажа… как това се получава. И тук екипът е свършил прекрасно рабатота си. Просто ти трябва да бъдеш щаслтив, за да може другият срещу теб да е щастлив. Простичка  работа. Само че много трудно става. А защо той да е щастлив? Защото просто си го разбрал…

Това е химията, няма сложна формула, то е някаъв такъв реактор, слагаме нещо, то кипва и после става друго”.

 „Чиста къща” ще има няколко представяния в Пловдив през април. Първото е на 7-ми, а след това на  10 и 25.04.

Авторът на пиесата е Сара Рул (1974, Уилмет, Илиной). Тя е един от млакото американски драматурзи, получили признание на европейска театрална сцена. През 2006 г. печели стипендия „Макартър“ за изключителен принос и възходящо творческо развитие. Сара Рул успешно покорява и литератунрите среди. А пиесата, с която добива популярност, е именно „Чиста къща“ – финалист за престижната награда „Пулицър” през 2005 г. Нейни пиеси се поставят на Бродуей от 2009 г.

Вашият коментар