Пловдив – Сцената

Иван Тотев откри Сцена на кръстопът, която оживя за 16-та поредна година в пловдивския Драматичен театър снощи.
Фестивалът стартира с мрачната трафедия на Шекспир "Крал Лир". Режисьор е младият Стайко Мурджев, който не само обра овациите след края на спектакъла, но и заслужи одобрението за екплозивен старт на "Сцена на кръстопът"  Защото темата за покаянието, която е акцент в XVI издание на едно от най-значимите културни събития в Пловдив, няма как да изгуби актуалността си.
Спектакълът представи трагичната история на себичния Лир и неговото семейство с едно съвременно звучене, но без да "изкълчва" и преиначава класическия текст. Интересните костюми на Ирина Кружилина, сценографията на Огняна Серафимова, музиката на Петър Дундаков, хореографията на Милен Петров и силната актьорска игра на целия състав превърнаха представлението в наистина успешна премиера, написа сайта aspekti.info
Разбира се, над всички блестеше неподражаемият Стоян Алексиев, любимец на пловдивската публика още от годините, когато бе част от местната трупа. В неговия крал Лир, изтъкан от егоцентричност, деспотизъм, жестокост, лудост и страдание, зрителят наистина почувства дълбочината на Шекспировия драматизъм. Онази чудовищна безнадеждност, обхванала не само кралския двор, но и целия свят, просмукан от алчност, омраза, лукавост и коварство. Един луд, объркан свят, в който подлеците се издигат до върха на обществената стълба, без да подбират средства, а чистосърдечните са обречени на гибел – физическа и духовна.
 

krallirscena-plovdiv

Светът на "Крал Лир", в който хората извършват всички смъртни грехове и престъпват всички божи заповеди, сякаш не е се е променил особено и до днес. "Един е с титла, друг с глава лукава. Целта ми всички средства оправдава" – този житейски "принцип" на злодея Едмънд и в наше време е двигател на действията на мнозина. Преобърнатите ценности на съвремието ни "раждат" безброй Гонерили, Регани и Едмъндовци, които с лицемерие, интригантство, завист и жестокост постигат така лелеяната слава, власт и богатство. "Безброй неща разваляме, защото сме често недоволни от доброто" и това "недоволство" е плод на собственото ни безсилие да надмогнем злото у себе си.
Тези и още много послания за човека и неговата противоречива природа прозвучаха от сцената на премиерния спектакъл. Освен за алчността и липсата на човечност между човеците обаче "Крал Лир" ни напомня и за необходимостта от покаяние. От осъзнаване и пречистване, от надмогване на демоничното, което неизбежно носим у себе си, от дълбокия вътрешен катарзис, единствено спасителен за душите ни.
ivan-totev-scena-na-krustoput
Със сигурност за това би ни помогнало голямото, стойностното изкуство. Предстои ни да се срещаме още много пъти с него на пловдивската театрална сцена, чак до 23 септември, когато заключителният спектакъл на Сашо Морфов ще ни докаже, че все пак "Животът е прекрасен".
СНИМКИ от фестивала може да следите тук!
Фотограф: Дечо Йотовски

За автора

Вашият коментар