Седмица на съвременното изкуство в Баня старинна

18-то издание на Седмица на съвременното изкуство представя: След 15 минути всички ще сме в бъдещето (Опера)

След края на ориентираните към бъдещето големи политически и художествени проекти на модернизма, в света след 1989-та бъдещето се превърна в девалвирал символ на отминала опресивна идеология. Изкуството също изгуби своята роля на знаменосец на бъдещето и се задоволи с това да предлага критика на настоящето.

Нашето поколение живя на прага на комунистическото бъдеще и за нас връзката с утрешния ден не бе само въпрос на авангардна програма. Социалистическата поп-култура например периодически установяваше контакти с бъдещето, за да поддържа вярата в неговата актуалност. 

Как изкуството днес може да говори за бъдещето? Къде се позиционира съвременното изкуство по отношение на историческата си роля на дистанцирана критика на обществото или тази на ангажиран актьор на политическата сцена?

В търсене на форма, която да отговори както на баналността на образа на бъдещето, който сме наследили от близкото минало и идеологическата тежест на неговото обещание, изложбата се обръща за вдъхновение към преувеличеността и драмата на операта. Операта притежава двойнствен характер, исторически тя развива форми както на популярно изкуство, така и на елитарен жанр. Не на последно място, произхода на думата «опера» ("работа" от латински) напомня, че установяването на връзка с нашето бъдеще е непрестанен и колективен труд, към който, надяваме се, изложбата скромно допринася.

Изложбата поставя предимно произведения, които се развиват във времето (видео, пърформанс) и са в своеобразен диалог с "тоталното" изкуство на операта и педагогическия потенциал на театъра.
Заглавието на изложбата е заето от видеото на Пиер Бисмут и Аарън Шустер "Famous" (2009)
 
18тото издание на Седмица на съвременното изкуство се организира от Сдружение Изкуство днес с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт, Офис за съвременно изкуство Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация Кредо Бонум и Фондация Изкуство, дела и документи. Събитието е част от инициативата «Пловдив – кандидат за европейска столица на културата.

Център за съвременно изкуство Пловдив, Баня cтаринна 08.09. – 05.10.2012

Куратори: Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова
Художници: Пиер Бисмут и Аaрън Шустър, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Что Делат, Лили Рено-Дюар, Наталия Дю, Емре Хюнер, Торил Йоханесен, Джеси Джоунс, Басим Магди, Мишел Найсмит, Венелин Шурелов, Нед Съблет (ASCAP), Лорънс Вийнър (BMI)(ARS) и The Persuasions, Боряна Венциславова

 

 

За автора

Вашият коментар