Пловдив е моето италианско фрапе (Видео)

"Пловдив е моето италианско фрапе", така описаха града под тепетата трупата от Апенините, гостувала в предпоследния ден от Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия".  

Екипът на mediacafe се срещна на финалния фестивален ден с артистите Силвия Бертончели, Киара Гуглилми и Паоло Отобони (Naturalis Labor Company) от Италия, за да ни въведат в света на постановката “Naveneva”, която бе представена в петък на Камерна сцена в Драматичния театър. 

 

"Това е един съвременен танцов спектакъл, в който няма думи, а всичко изразяваме, чрез движение.  В този спектакъл всичко се изразява чрез танца, но всъщност това е един разказ. И все пак имахме нужда от текст, и решихме да го направим чрез песен, която разказваше цялата фабула в сюжета", сподели Паоло Отобони, който играеше ролята на странстващия капитан и чайката.  

 
"Всичко е направено по техниката на Джани Родари, който вие познавате добре. Казва се "биномио фантастико", което представлява използване на две думи в една. Едната с другата няма нищо общо, но свързани двете означават нещо. Така конструираме нашата история, персонажите, които всъщност са двойнствени"
, разказа ни още италианеца. 
 
"Публиката беше прекрасна, получи се една симбиоза между нас и тях. Чувстваме се прекрасно. Хората тук ни харесаха повече, защото са по-емоционални и директни, дори повече от италианците", бе откровенна режисьорката на спектакъла Силвия Бертончели. 

"Ние се надяваме да се върнем много скоро. Организацията за нас бе перфектна. Предразположени бяхме добре за една спокойна игра. А всичко това е една добра база за всички чуждестранни артисти, които ще идват във вашия град, защото вие ще сте столица на културата през 2019-та заедно с Матера, допълниха почти в един глас екипа от Labor Company. 

"Матера е един град, който е много по-малък от Пловдив, но и двете столици имат голямо бъдеще с тази инициатива за Европейска столица и знаем, че ще се развият още повече от това, което са сега. Ще видите!", завърши  Паоло.
 
Това е първото италианско театрално-танцово изпълнение от такъв формат на пловдивска сцена. Участието на Naturalis Labor Company със спектакъла им „Навенева” на "Черната кутия" стана възможно с подкрепата на Италианския културен институт в България.

За автора

Вашият коментар