Претъпкана зала и много смяха на премиерата на „Каръци“ в Пловдив

Един от последните български филми „Каръци" (Losers) бе представен снощи за пръв път в „LUCKY Дом на киното“.

Това бе и официалното откриване на юбилейното 10-издание на Киномания под тепетата, което стартира в четвъртък и ще продължи до 29-ти ноември.

Продукцията се зарадва на солиден интерес от страна на пловдивската публика. След края зрителите имаха и възможността да зададат въпросите си лично на режисьора Ивайло Христов, който бе дошъл за премиерата.

Филмът „Каръци“ на Ивайло Христов не представлява нищо извънредно като сюжет. Провинциална черно-бяла безизходица, липса на перспектива, стремеж за по-скорошно напускане на проклетото място. Малко сиво градче, с разбити улици, локви и индустриални пушеци. Едно класическо и задължително гимназиално влюбване. Хлапашко и наивно, каръшко. Момиче, което не отразява хлътналия си съученик, но пада жертва в ласките на по- по-интересен кандидат за сърцето ѝ, за когото тя е просто бройка, статистика. Баналност, случвала се поне веднъж и в нашите животи, независимо от пола ни.

Tова, което различава лентата и я оцветява обаче е точно подбраната доза хумор в отделните моменти и адекватното ѝ изиграване от актьорския състав. Тук е и времето да се отбележи, че по-голямата част от него са току-що завършили НАТФИЗ студенти от класа на Ивайло Христов и с този филм, както самият той казва, е целял да им направи снимка за спомен. Изключение правят по-опитните Ованес Торосян и Деян Донков. И може би тъкмо тази младост на екипа освежава филма и го прави една идея по-енергичен и способен да излезе от клишето на съвремието. Отличава го, без да се прекалява със сериозна част на продукцията. Някак си го олекотява и го прави запомнящ се точно с тази хомогенна смес между младежки смях и ненатрапчива тъга. 

„Каръци" спечели голямата награда „Златен Свети Георги“ на Московския филмов фестивал. Няколко месеца по-късно взе и отличието за пълнометражно кино на българската „Златна роза".

Прожекцията и разговорът бяха част от десетото юбилейно издание на КИНОМАНИЯ в Пловдив.

Повече за Дома на киното в Пловдив може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар