Театър и кино откриват 17-тото издание на Филмови нощи във Филипополис

Днес се открива лятната кинофиеста в града под тепетата. 17-тото издание на летния кинофестивал ще се проведе от 9 до 30 юли в Лятно кино Орфей. Откриването ще зарадва всички почитатели както на кино, така и на театралното изкуство. С един комбиниран билет можете да гледате постановката “Колега” от 19:30 часа и култовия филм “Съдилището” от 21.10 часа. В антракта между двете можете да си поговорите с Ованес Торосян и негови колеги, докато пиете безплатната си бира или безалкохолно.

Близо пет години преди да стигнат до сцената, героите от “Колега” се раждат във въображението на Ованес Торосян и Петко Венелинов, които ги развиват с времето (даже превръщат "колегите" в част от личната си комуникация) преди да сглобят историята им в спектакъл. Срещаме ги в момент, когато по лошо стечение на обстоятелствата Митко (Торосян) и Спиро (Венелинов) губят работата си зад волана и изпадат в депресия. Възможно ли е животът им да се промени коренно и през каква трансформация ще преминат? Качваме се в маршрутката и потегляме с тях.

Ованес Торосян може да гледате и в “Съдилището”, заедно с Асен Блатечки, Параскева Джукелова, Зуека и още. Филмът на Стефан Командорев (“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”) разказва за Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

Българската вълна продължава и с късната прожекция от 23:20 часа, когато можете да гледате вече добилият широка известно “Потъването на Созопол” с Деян Донков. Филмът грабна “Златна роза” за най-добър сценарий и най-добра актриса. Една любов, десет бутилки водка и град, който трябва да потъне. Един застаряващ мъж се завръща в отдавна изгубения Созопол с десет бутилки водка. Ясно е, че когато бутилките свършат, трябва да се случи Нещо, което ще промени живота му завинаги. Защото когато и последната надежда те напусне, единственото спасение е в Чудото.

Mediacafe.bg е партньор за поредна година на Филмовите нощи, следете програмата през сайта и всички новини за събитията в лятно кино Орфей.

За автора

Вашият коментар