Теди Москов и носител на Аскер тази вечер на Сцена на кръстопът

Близо 4000 зрители са посетили представленията на “Сцена на кръстопът” през първата му седмица, съобщиха от пресцентъра на есенния международен театрален фестивал. Хиляди са пловдивчаните и гостите на града, които уважиха и се забавляваха на съпътстващите събития по време на феста на откритата сцена пред театъра, в U P.A.R.K. Gallery и културен център “Тракарт”.

Днес програмата на фестивала отново е изключително богата. В 19 часа на сцената в Дом на културата “Борис Христов” излизат актьорите от Държавен куклен театър  Варна, които ще представят спектакъла “Професия лъжец”. Представлението е носител на награда Аскер за режисура на Теди Москов и Икар за най-добро представление.

Всичко започна, след като прочетох „Джелсомино в страната на лъжците” от Джани Родари. Ето какво: Миналото ни все се премълчава, а пък премълчаното лесно може да се преиначи. Предлагам друга гледна точка към известни исторически събития, както и на мен историята на социализЪма предлагаше своята, нещо като реванш…

Историята ни се гради изцяло на предположения. Или лъжи. Защото ние нямаме летописци, освен за лошото. „Народът на Тангра не обича някой да се извиси над другите. Окача го на дърво да си говори с боговете!” /приблизителен цитат на арабски пътешественик/. Опитал съм се да поднеса една театрална и забавна гледна точка към двояките неща от историята ни, като смея да предполагам съм намерил най-подходящата форма за това. 

Провокиран съм от „Хумористична история на българите” от Райко Алексиев, като се надявам да не пострадам като него от това, казва за спектакъла режисьорът Теди Москов.

В "Професия лъжец" играят Стоян Стоянов, Евгения Василева, Екатерина Василева. „Човек от земята” пък е представлението на Камерна сцена в Драматичния театър от 19.30 ч. 

Спектакълът е разказ за един сън. Сън, в който спомени от 14 000 години се стоварват върху нас. За да поставят въпросите на днешния ден. За да дадат отговори за днешния ден. За да върнат невидимото в живота ни. Онова невидимо, което ни пречи да съществуваме като атоми; онова невидимо, без което преставаме да сме Галактики, разказва режисьорът Георги Михалков.

Ролите в представлението на театър "Възраждане" изпълняват Роберт Янакиев, Мариана Жикич, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Георги Златарев, Яна Кузова, Христо Ботев и със специалното участие на Христо Шопов. 

За автора

Вашият коментар