Тъй нареченият Захари Бахаров и цветущият свят на един банишорски тарикат (СНИМКИ)

Разпродаденият за два дни моноспектакъл на Захари Бахаров по романа “Чамкория” премина през Пловдив с много смях, тишина и уиски в антракта

Романът Чамкория на Милен Русков бе едно от големите литературни събития през 2017 година. Излязъл през месец май, двутомният роман бързо спечели хиляди почитатели с безкрайно смешният, но и мъдър, банишорски тарикат и шофьор на омнибус Бае Славе, който сред трагичните събития от 20те години на миналия век, просто иска да живее нормално.

Затова и бързото поставяне на Чамкория предизвика още по-силен интерес основно заради главната роля, с която се зае Захари Бахаров. Трябва да съм честен, че когато разбрах за постановката въобще не успях да си представя него в ролята на Бае Славе. Да, софийският диалект винаги е пасвал идеално на Бахаров, но до последно не си представях как актьорът ще успее да съчетае невинността, вродената мъдрост и непоправимо смешният ум на героя в романа на Милен Русков. Но Захари Бахаров успява и в продължение на два часа и половина държи публиката в безкраен интерес като рязко преминава от комичните моменти в романа към плашещо тихите епизоди. Тогава гласът му се снишава, а смехът в залата утихва. Осветлението отслабва и в искрено забавния свят на Бае Славе се промъква мракът на времето, в което е принуден да живее.

Така до самия край на постановката режисьорът Явор Гърдев редува комичното с трагичното, които се преплитат в съзнанието и мислите на Захари Бахаров. Рисуват пейзажа на времето, където да си по средата е най-лошото, което може да ти се случи. Залата се смее гръмко, а след секунда замлъква дълбоко, точно както се случва в изключително простия и искрен поток на мисли на Бае Славе. 

В тях има и учудване пред големината на света, надсмиване над непроменимите неща и едновременно с това смразяващ страх, че осредненият и обикновен българин, който просто иска да живее, е може би обречен. Че е подвластен и прецакан от времето, в което по неволя му се случва да живее. Че тъй наречената България трябва и да се мрази, и да се обича. Заради Бае Славе.

След края на постановката актьорът бе поздравен от издателите на романа – издателство "Жанет-45" в лицето на Божана Апостолова с огромна бутилка уиски. Издателката коментира, че на такъв мъж не се подаряват цветя.

Чамкория е моноспектакъл, който се справя успешно с дългия текст на романа. Успява да улови по-важните смислови ядра, макар и с отделни недотам осезаеми пропуски. А Захари Бахаров с тази си роля дава силна заявка за 44-тия ИКАР, който искрено му пожелаваме! 

Повече за романа от неговия автор може да прочетете ТУК

За автора

Вашият коментар