Кино „Влайкова“ с най-доброто българско късо кино

Най-доброто българско късо кино ще бъде представено в кино „Влайкова“, най-старото, действащо кино в София. То поставя акцент върху разказите на родните кинотворци с оригиниални заглавия днес.

Програмата включва „Грозна приказка“, който е рядък, ръчно бродиран анимационен филм. Всяко кадърче, всяка фаза, всички декори са ръчно избродирана, като за изработването на целия 11 минутен филм са направени над 7800 ръчни бродерии. Това е история за мъж и жена, които прекарват времето си в постоянни кавги. Един ден на Къщичката им тези постоянни скандали й омръзват и тя си тръгва. Режисьор на филма е Радостина Нейкова, сценарий – Радостина Нейкова и Георги Мерджанов. Композитор е Петко Манчев.

Вторият филм е „Непознати“ на режисьора Камелия Петрова и задава въпроса как двама непознати решават съзнателно да не се влюбят?

Следващото заглавие „Байкал“, от режисьора на „Ботев е идиот“ Деян Барарев, ни разказва за Филип, който получава обаждане от Стоян, негов стар приятел, с когото не са се виждали от доста време. Двамата решават да се видят, да пият бира и да гледат мача. Само че нощта неочаквано отива в друга посока, когато Стоян идва облечен като жена.

Програмата завършва с „Далеч от времето“ на режисьора Деян Цвятков разказва за любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. След дълго време на изолация, проблемите помежду им започват да излизат на повърхността. Един филм с впечатляващ и отличителен кинематографичен език.

Събитието е част от проекта „Споделени пространства“, който обединява различните изкуства и публики. Фестивалната му програма включва театър, кино, фолклор, литература, музика /фолклорна, джаз, оперна/, танци, образование /физика и география/, изобразително изкуство. 

Зрителите могат да се насладят на четирите късометражни филма от 18 часа, като входът е 10 лв.

Вашият коментар