Късометражно кино под тепетата и „Какво е искал да каже авторът?“

Първият филм, прожектиран някога в далечната 1895, се нарича „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време“ и трае около една минута. Целта му била чисто търговска, за онагледяване на националната промишленост. С течение на времето този занаят се превърнал в изкуство, което завладяло света и продължава да се развива и до днес с чудесен изглед към бъдещето.

През годините се развиват много жанрове в киното, техника за заснемане, похвати, перспективи. Отделя се място на един много специфичен тип филми. Това са т.нар. късометражни филми. Те се делят на два типа – до 5 минути и такива, чиято продължителност трае между 5 и 20 минути. Истинско предизвикателство е предаването на идея с такъв малък времеви капацитет.

Точно върху това специфично занятие се съсредоточават ентусиастите от „Кинематограф“. В шест поредни кино-вечери те представят в Пловдив в кафе-бар „Cu29“ избрани ленти. Целта е разпространяване на късометражките, които трудно набират популярност.

Вчерашната вечер изненада публиката с български и чуждестранни заглавя. Тематиката бе разнообразна, както всеки път. След финала на всяка прожекция организатори и събралите се зрители живо коментираха съдържанието. Разнообразието сред наблюдателите даде цвят и на гледните точки, които всеки пречупваше през своят мироглед, професия, социална среда. Най-силна дискусия предизвика филмът, засягаш стъпването на човешки крак на Луната – фалшификация или действителност.

Представител на българското участие бе филмът „Добри“. След него се излъчи интервю с режисьора. Лентата показа истинската история, емоционално наситени кадри, невероятни родни пейзажи и един реален поглед над реалността, с която не всеки има досег.

Шестото издание зарадва почитателите на експерименталното кино с лента, която по изключително интересен начин представи животът на едно дърво. Кадрите и музиката, вплетени в идеята видно запалиха интереса и на много други, които за първи път се докоснаха до експерименталното в тази сфера.

След кратък разговор с „Кинематограф“ научихме за предстояща изненада. Следващото събитие ще се състои през февруари. А за тези от вас, които проявяват интерес, препоръчваме да следите за най-нова информация сайта за mediacafe.bg и kinematograf.bg

За автора

Вашият коментар