Китарен ансамбъл „Академика“ пожъна успех в Париж

Ансамбъл „Академика” с художествен ръководител проф. д-р Стела Динкова гастролира с изключителен успех във френската столица Париж по покана на д-р Елена Радева-Николова от Асоциация за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция. Посланието на концерта, по думите на д-р Николова, е: „да предадем на младото поколение най-важните добродетели на българина – да пази културата, традициите, изкуството, артистите си.“ 

Под изографисаните с библейски сюжети сводове на катедралата „Свети Елизабет Унгарска“ многобройната публика от французи и българи се докосна и развълнува от живителната сила на българският дух, претворена в богата програма от класическа музика (Бах, Бизе, Пиацола и др.) в комбинация с български творби от Петко Стайнов, Пламен Арабов и Марин Големинов. 

Като оркестър със силно емоционално въздействие и разнообразен репертоар определи нашите музиканти проф. Арно Дюмонд, световноизвестен класически китарист, композитор и дългогодишен преподавател по класическа китара в Парижката консерватория. 

„Пловдив е винаги с нас – коментира д-р Радева – той е тук с Академика, уникален, вечен, с многовековни традиции и културна столица не от вчера“!

За автора

Вашият коментар