Книга на журналиста Любомир Караджов припомня култовото предаване „Винаги в неделя“

„Винаги в неделя“ е първото предаване, което разработва ранния неделен ефир в БНТ. До февруари 1994 г. програмата на единствената тогава телевизия започва в неделя от 9.30 ч., но екип на ТВЦ-Пловдив рискува и стартира „Винаги в неделя“ от 8.00 часа. Макар и регионално по своя статут, предаването се излъчва на честотата на Канал 1 и продукцията бързо набира популярност със забавни сюжети, интелектуални игри, репортажи за творци, „рубриката на „социолога“ и най-ранобудната поп-класация „Хит-топ-стоп“. Особено голям интерес предизвикват събеседниците на живо. Автор и водещ е журналистът Любомир Караджов, чиято е и идеята 30 години по-късно да възкреси с книга спомена за именитите гости в едно от знаковите пловдивски предавания.

Книгата съдържа 12 авторски интервюта, случили се в периода 1994-1998 г. на живо в ефир и единствено оцелели като видеозаписи до наши дни.

Сред героите са напусналите ни художници Димитър Киров и Анастас Константинов, композиторът и ректор на АМТИИ проф. Иван Спасов, певецът Борис Годжунов, именитият актьор Георги Василев и футболната легенда Тодор Диев, както и съвременниците ни кавалджията Теодосий Спасов, кларнетистът и основател на Конушенската група Никола Илиев, певците Мими Иванова и Васил Петров, бившият генерален директор на БНТ и тогавашен ректор на Пловдивския университет проф. Огнян Сапарев. Към тях трябва да прибавим и актьора Владимир Черноземски, написал в САЩ романа „Балканският лъв“ за своя дядо полковник Серафимов и представил книгата в предаването след повече от 30-годишно отсъствие от България.

Всички интервюта са въведени с авторски текстове, в които Любомир Караджов споделя любопитни случки и обстоятелства около участията на гостите в ефир. Оживелите след толкова години размисли и надежди на интервюираните дават любопитен поглед към противоречивото време на 90-те, още повече, че всеки от гостите е свързан с Пловдив по особен начин, което прави книгата емоционално преживяване.

Фотосите в изданието са извадени от лентите с видеозаписите. Върху кадрите няма разкрасителна намеса, търсен е документализмът и ефектът на годините във всеки един смисъл.  

Авторът на книгата Любомир Караджов е журналист в БНТ в периода 1992-2008 г. Сценарист и водещ на „Бизнесмагазин“ от поредицата „За един милиард“ и предаванията „Винаги в неделя“, „Стадион“ и „100 %“. Автор и продуцент на повече от 10 филма, някои от които с награди на международни фестивали. Бил е професионален пиар на големи компании и директор на телевизиите „Евроком България“ и „Нова българска телевизия“. През 2014 г. защитава дисертационен труд и става доктор в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, а от следващата година е доцент по Кризисен PR. През 2018 г. е избран за професор по теория на изкуствата и първи професор по публични комуникации в изкуството у нас.

Книгата е факт с изключителната финансова подкрепа на Холдинг КЦМ 2000 и съдействието на УС на БНТ, а издател е Интел дизайн. Официалното представяне се предвижда след празниците.

За автора

Вашият коментар