Множество гости уважиха премиерата на книгата „Спомен от Пловдив 2“ на Мимо Райчев

Препълнената зала „Проф. арх. Йолов“ в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“ трудно побра желаещите да присъстват на премиерата на най-новата книга на Димитър Райчев „Спомени от Пловдив 2“. Документална книга, която продължава идеята на първата част „Споменъ отъ Пловдивъ“ обхваща периода от 1944 до1989 г. В нея са засегнати почти всички новоиздигнати обекти, довели до съществена промяна в архитектурния облик на Пловдив. Подробно са описани строежите на Пловдивския мострен панаир, Драматичния театър, халите в квартал „Въстанически“, стадион „Девети септември“, хотел „Тримонциум“, „Пеещите фонтани“, хотел „Ленинград“, РУМ „Евмолпия“ и още много сгради, постройки и съоръжения. Някои от тях са издигнати на незастроени места, а други – на терени със жилищни сгради, които за съжаление е трябвало да бъдат съборени. В книгата са описани и много на брой неосъществени проекти. Някои от тях към днешна дата са се превърнали в градски легенди, а други все още чакат своето време и място за реализация. „Спомен от Пловдив 2“ е една ретроспекция на това, което е изградено и на това, което не е могло да се построи в епохата на социализма. Книгата съдържа богат илюстративен материал, голяма част от който се публикува за първи път. Издател е ИК„Летера“, с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Публичното представяне се състоя под патронажа на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пръв взе думата с приветствени думи към автора и неговата най-нова творба. Димитър Райчев или Мимо Райчев, както е популярен сред пловдивчени е изследовател, летописец и документалист на пловдивската история. Автор и съставител на редица знакови албуми и книги: фотоалбум „Пловдив завинаги“ (2005), участва в съставянето и издаването на албумите „Пловдивските кметове“ (2005) и „Пловдивските почетни граждани“ (2006), 3D албум „Филипопол“ (2008) двуезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Пловдивски алманах“ (2011), „Атанас Кръстев – възпоменателен сборник“ (2012) в съавторство с писателя Георги Райчевски (2012), албум „Филипопол“ (2012) – триезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Хроника на един президентски мандат“ (2014), „Предговор на историята“ (2016) – съставител, албум „Пловдивски справочник“ (2016), „Емблемата Тримонциум“ (2018), албум „Филипополис“ (2019) – двуезично преработено издание в съавторство с Елена Кесякова. За приноса му в сферата на духовността през 2016 г. е удостоен с приза „Следовник на народните будители“.

След кмета Здравко Димитров за Мимо Райчев и новата му книга говориха Петър Стоянов – Президент на България в периода 22 януари 1997 – 22 януари 2002 и близък приятел на автора, Цветелина Димитрова, управител на издателство „Летера“, създателите на художествено оформление и илюстрации: Александър Гьошев и Стефан Немцов и авторът на предговора д-р Стефан Шивачев. Водещ на вечерта бе актьорът Петър Тосков.

На финала думата бе предоставена на автора Димитър Райчев, който разказа интересни факти и истории, намерили своето място в новата книга. След това раздаде десетки автографи и се снима с всички желаещи, за спомен от вълнуващата премиера.

Изненадите за автора не свършиха в зала „Проф. арх. Йолов“. В негова чест и по повод премиерата, близкият му приятел и негов кум д-р Гюрай Ходжев –  представител на Здравна организация „ACIBADEM”, Република Турция, базиран в Пловдив, бе организирал специална вечеря, шеговито наречена „Мимо Райчев и приятели“ в едно от любимите на автора пловдивски заведения.

За автора

Вашият коментар