50 години от първия албум на Rolling Stones

На 17 април през 1964 г. в Англия излиза първият албум на Rolling Stones, наречен озаглавен "The Rolling Stones“. Дебютната краткосвиреща плоча включва главно от кавър версии, но включва и оригиналната песен Tell Me (You're Coming Back) на Джагър и Ричардс, както и две песни, приписани на Нанкър Фелдж, име, използвано за песните, композирани от цялата група.

„Търкалящите се камъни“ е британска рок група, създадена през 1962 година, с членове Брайън Джоунс, Иън Стюарт, Мик Джагър и Кийт Ричардс. В ранния състав на групата се присъединяват още Бил Уайман и Чарли Уотс. Стюарт, смятан за неподходящ за тийнейджърски идол, е отстранен от официалния състав през 1963 година, но продължава да работи като мениджър и пианист на групата до смъртта си през 1985 година.

През юни 1964 година новите „хит създатели“ на Англия започват първото си турне в САЩ, което е за изненада напълно неуспешно. По време на самото турне те правят записи в студиото на Чес Рекърдс в Чикаго и записват и първата си песен, достигнала първо място в британската класация – „It's All Over Now“.

Rolling Stones първоначално придобиват популярност във Великобритания и Европа, а след това и в Съединените щати. Те имат издадени 22 студийни и 8 концертни албума, както и многобройни компилации. Броят на продадените албуми в целия свят надхвърля 200 милиона, а дискът „Sticky Fingers“ (1971) поставя началото на поредица от осем студийни албума, които достигат първо място в американските класации.

За автора

Вашият коментар