70 000 плакаха и пяха със Слави Трифонов в София (СНИМКИ)

Нещо лично за Слави Трифонов и концерта на националния стадион в София

За този концерт обичайно се говори много, шуми се известно време, а после отшумява сякаш никога не е било. Но десетките хиляди, които станаха част от всичко това, останаха с усещането за значимост. Не онази патетична и героична значимост, а една друга – лична и много вътрешна. Колкото и шумен да беше концертът на Слави Трифонов и Ку-ку бенд с впечатляващи фойерверки, режещ шум от мотори и скъпи ефекти, той няма да се запомни с това. Ще остане в съзнанията на публиката най-вече с личното чувство за докоснатост, което изключително малко изпълнители могат да създадат, още повече български.

Когато смесиш рок музика с фолклорни мотиви и добавиш щипка българско светоусещане, ще получиш онази невероятна магия на балканския трагизъм и забавление. Това е тази магия, която думите много трудно могат да оформят и съхранят в изречения. Единствената магия, която днес е способна да събере 70 000 българи на един стадион и въпреки отвратителното време да ги накара да пеят и да плачат, и веднага след това да танцуват.

70 000 българи, които в ежедневието си са напълно различни, някои от тях сигурно се мразят, но за няколко часа успяха да бъдат едно. Няма как музиката, която създава тази магия да е лоша или пошла – тоталната липса на фалш се усеща дори във въздуха. Няма как да влезе и сред списъците на която и да е друга популярна музика, просто защото тя не е популярна. Тя е вечна. Доказателството за това са повечето от песните, които са дори по-възрастни от голяма част от публиката.

И въпреки всички обвинения и хули, под които често са попадали Слави Трифонов и Ку-ку бенд, с този концерт неминуемо доказаха огромния отпечатък, който ще оставят след себе си – най-вече в настръхването, пълзящо по гръбнака по българите, и по-малко важния – в историята на българската и световната музика. А всичко останало – дъждът, схванатите крака, жаждата и гладът – е дребнотемие. Дребнотемие, което се забравя, веднага, когато цял стадион запее националния химн, а мач няма. 

Всичко това през изминалата вечер остави освен онова чувство на вътрешно докосване, а и лекият вкус на гордост, от това, че ю „и сме по-красиви, и сме по-добри.”

Още музикални събития може да намерите в nightclubs.bg

Снимки: novini.bg

Вашият коментар