Четвърти ден от фестивала „Черната кутия“ – за границите, които си поставяме (ВИДЕО)

Събота вечер сцената на Драматичен театър – Пловдив бе запазена за артистите от Израел и САЩ, които представиха своите възгледи за съврменния танц

“Angela dance company” от Израел и дуото Меган Мазарик и Лес Ривера от САЩ са гостуващи състави, част от десетия международен фестивал за театър и съвременен танц – „Черната кутия“. Специални гости на събитието бяха Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан – посланик на Израел и г-жа Тами Палчиков – аташе по културните и образователни въпроси в посолството на САЩ в България. 

“Angela dance company” запозна публиката със своите два проекта – „De parts” и “No hands”. Първият показа проблемите за миграцията, установяването, човешкото желание да се предсказва съдбата. “De parts” ни задава въпросите доколко са свързани човешката идентичност и земята, която обитаваме, и кога е времето да спрем да се борим за територия, преди да сме се саморазрушили. “No hands”, от своя страна, показа човека на ръба на своите възможности. На онази граница, която често ни се иска да прескочим, но също толкова често не ни достига смелост да го направим. Понякога успяваме да я преминем, без да си даваме сметка за цената, която ще платим. Посредством танца, тримата артисти създадоха свят, управляван от страховете ни, желанията и съмненията. Свят, в който „границите“ между хората, понякога, са непреодолими.

Спектакълът се реализира с подкрепата на посолството на Израел. 

Дуетът на Меган Мазарик и Лес Ривера предложи на зрителите комичният и вълнуващ живот на една американска двойка. Танцовият спектакъл бе смесица между хип-хоп, модерен танц и театър. Двамата артисти успешно представиха съвременната американска култура, без опит за бягство от нейната същност. Спектакълът се реализира с подкрепата на посолството на САЩ.

Тами Палчиков – културно аташе на САЩ:

„Бих казала, че има прекрасно партньорство между България и САЩ що се отнася до културни събития. Обичаме да покрепяме всички типове културни мероприятия, когато можем да поканим американски артисти, за да споделят изкуството си, го правим. Мисля, че това, което направиха Меган и Лес, е нов тип изкуство, предполагам, че е интересно за българите“, сподели г-жа Тами Палчиков. Пред нашия екип тя разказа за възхищението си от прогреса на Пловдив, неговата история и култура, които носи. За нея пловдивчани са изключително отворени към изкуството и счита, че Пловдив напълно заслужава да носи титлата „Европейска столица на културата през 2019-та“.

„Това е прекрасен начин да се покажат богатствата на България, които не са достатъчно познати в Европа. Част от моята работа е да запознавам американците с историческото наследство на България, за да разберат за нейната природа и за хората, които живеят тук“. 

По повод годишнината на фестивала „Черната кутия“ тя заяви: „Пожелавам не десет, а още сто години на този прекрасен фестивал. Мисля, че е чудесно как през годините сме изградили тези устойчиви партньорства с организаторите. Всяка година те се опитват да представят нов аспект на изкуството. Това е прекрасното на фестивала – да надграждаш всяка година, да надминаваш себе си, да установяваш трайни връзки с партньорите си. Просто пожелавам още сто години“. 

Представленията от третия ден може да видите във фестивалния дневник ТУК

Вашият коментар