Море от хора на Капана Фест (снимки и видео)

Ще започна този текст с цитат на Никола Николов, вокалист на група ТДК: „излизам [на сцената] … и виждам едно море от хора – нещо, което съм гледал по документалните филми за музикални групи; нещо, което съм чувал от музиканти, които са били на места, на които съм се възхищавал…“ Интересът към първата вечер на рок сцената на Капана Фест беше огромен, а затворената улица „Евлоги Георгиев“ не позволяваше почти никакво свободно движение.

Концертът беше открит от група Life light – един логичен избор за музикалното откриване на фестивала. Въпреки че групата е нова част от пловдивската сцена, съставът ѝ е изключително разпознаваем от участието им в предишни проекти. Самата им музика се отличава с вплитането на поп, фънк и леки елементи от джаза, което породи интерес в хора от всякакви възрастови групи. Нежният глас на вокалистката Едит Унджиян, съчетан с мелодичното звучене на песните накараха хората да се чувстват добре и зададоха тона за вечерта.

Акцентът на вечерта бяха момчетата от ТДК. За това можем да съдим най-обективно по факта, че значителна част от публиката дойде да чуе именно тях, а когато някъде от сцената зазвуча началният риф на „Квадрати“, повечето от присъстващите останаха без глас. ТДК е едно общество, което далеч не включва само музикантите на групата. Заедно те правят тези допълнителни усилия, които се виждат не само на сцената, но и извън нея – ръчно изработените тениски, промо видеата преди всеки концерт, личното отношение към всеки, свързал се с тях, и много други. И въпреки че това не беше най-силният им лайф (предимно поради технически причини), всеки в публиката успя да изпита усещането, че може да бъде приет.

Последната банда за концерта беше Nameless Day Ritual, чието изпълнение е доказателство за разнообразието на пловдивската алтернативна сцена. Както и Life light, групата е създадена от вече утвърдени на сцената музиканти, познати на публиката. Изпълнението им беше енергично и завладяващо, както по принцип – напълно подходящо за закриването на първата вечер от фестивала. Музикантите, свирещи fusion metal, бяха добре подготвени и въпреки че свириха с гостуващ басист, разликата не се забеляза.

За да запазим обективния тон, ще отбележим и няколкото негатива от вечерта. Проливният дъжд и градушката забавиха началото на концерта с почти два часа, поради което голяма част от събралото се множество стана свидетел на саундчека на групите. В тази връзка, за съжаление, той звучеше по-добре от крайния резултат. Музиката, особено в началото на концерта, често беше съпровождана от звука на микрофонии. Някои инструменти не бяха включени навреме, което остави музикантите да се чудят как да запълнят получилите се паузи. Други не се чуваха достатъчно добре в микса. Не много приятно впечатление направи и димът от скарата, който достойно се конкурираше с дим машината на сцената. Донякъде всичко това обаче беше компенсирано от прекрасното осветление, което беше внимателно синхронизирано с изпълнената музика и значително допълни усещането за публиката.

Въпреки малките недостатъци, вечерта беше успешна, а преживяването – запомнящо се.

Видео с дрон-Aircam Star Net

фотограф Деян Романов

За автора

Вашият коментар