Electric castle покачва електричеството на лято 2019

Как ви звучи „електрически замък“? 

Като разказ за Франкенщайн? Е, в Electric castle става дума за нещо доста по-различно и приятно

Всъщност ще си говорим за фестивал, който се провежда вече години наред /и по-точно от 2013 насам/ точно в разгара на лятото. Заема своето място в замъка Банффи до Cluj – Napoca в Румъния. И как по-добре да съчетаем средновековен замък със съвремието от музика? Мероприятието е комбинация от отбрани изпълнители, съвременни технологии и арт инсталации. И всичко това ще се повтори и през 2019 година в периода 17-21 юли.

А какво да очакваме от изданието за този сезон?

Екипът на MediaCafe ще представя всеки четвъртък до фестивала по няколко изпълнители.

Стартираме с:

Florence + the Machine 

Английска група, залагаща основно на indie rock звученето. Сформирани през 2007, до настоящия момент те са любимци на милиони по целия свят и ежедневно си печелят нови и нови почитатели. И не отричаме значимостта на останалата част от състава на групата, но безспорно главеният вокал – Флорънс Велч със специфичния си глас е представително лице, фаворит и вдъхновение. До момента имат 4 албума зад гърба си и продължават с пълна сила. Живите им изпълнения са запомнящи се и магични. А сега малко информация за любителите на Game of thrones – Флорънс пее онази прекрасна песен към филма /със заглавие Jenny of Oldstones/.

Относно споменатите live-вове нека отбележим, че за слава трябва търпение и упоритост. Florence + the Machine започват с малки концерти в и около Лондон. Един ден се оказват подгряваща група на M.G.M.T. за европейското им турне, а ВВС, които проследяват събитията, им отделят доста голяма част  от екранното време. И така започва всичко. Следват Glastonbury, Reading and Leeds, Bestival и ред други популярни фестивали. 2009 е годината за Флорънс, в която стъпват и на сцената на Royal Albert Hall. През времето си партнират с едни от най-големите имена в музикалния бранш, докато не се превръщат в едно от водещите такива. 

След първото си турне през 2010, днес групата кръстосва света на длъж и шир. Ето как се озовава и в съседна Румъния през настоящата 2019.

Limp Bizkit

Сега ще сменим коренно жанра и ще ви запознаем с rap – rock бандата от САЩ, създадена далеч по-назад във времето и конкретно 1994. Най-типични за тях са специфичното сценично поведение и костюми /униформи, боя по тялото, лицето, маски и куп други/. С три номинации за Грами зад гърба си, мисля, че вече сме казали достатъчно за приноса на Limp Bizkit към съвременната музика, не само в този жанр, а и като цяло. Но все пак ето още няколко любопитни неща за тях. Да започнем със споменатите вече номинации: Best Hard Rock Performance, Best Rock Album и Best Hard Rock Performance. Заедно с Korn Korn и Deftones се нареждат до „основателите“ на т.нар. ню или нео метъл. Първото им демо е съставено от само четири парчета, но всички те вдигат света на крака. А развитието, което последвало този успех е видно и до днес. 

За повече информация следете рубриката всяка седмица. 

За фестивала: ТУК.

Вашият коментар