Белгийската пътуваща трупа Arts Nomades в търсене на щастието на пловдивчаните

Артистът Андреас Кристоу вярва, че Пловдив има потенциала да изгради устойчиво бъдеще между различните си култури

Вече знаете, че с нетърпение очакваме началото на „Пловдив Каравана“, част от Европейска столица на културата, която ще стартира на 1-ви юни, като че ли най-подходящият ден за повода. Ден, в който всичко е за и заради децата. В който се нуждаем от усмивки, смях, забавление. А какъв по-хубав подарък, за порасналите и непораснали хлапета, от един карнавал? Общо 15 компании ще ни веселят и вдъхновяват до 10-ти юни, а сега ще Ви представим една от тях – Arts Nomades – белгийска пътуваща трупа, говореща на френски език. Те практикуват изкуство на открити пространства, като включват и публиката в него. Без публика, шоуто не може да се проведе. Те са специалисти на театър на обекта, където обектът (предметът) е главният герой и действащо лице.

Ето какво каза за медията ни Андреас Кристоу – част от виртуозните визуално-музикални артисти.

– Андреас, какво различно да очакваме от „Пловдив Каравана“ през тези десет дни от останалите театрални фестивали, гостували на града ни?

Нашата трупа е разположена в парка в квартал „Тракия“, заедно с много други. Вече няколко пъти се събирахме, за да обсъждаме административни въпроси, но вече сме разпънали шатрите, караваните ни са паркирани и готови за десетдневните спектакли. Имахме възможност да поработим малко и с актьорите от „Театър на отговорността“. Някои от тях ще се включат към нашите представяния.

Различното е, че държим да поканим хората да дойдат при нас, искаме да ги привлечем и да ги накараме да се чувстват у дома си. Искаме да създадем мост между нас и града.

– Кое е нещото, което обединява всичките 15 компании?

Свързва ни отношението към публиката. То не е фронтално, като в традиционния театър. Там имаш публика, имаш изпълнители, след постановката публиката си тръгва, артистите също, без да се срещнат, без да се запознаят. За разлика от тази форма, ние смесваме двете лица на „сцената“. Събираме в едно зрител и артист. Дори сега, когато строим шатрите в „Тракия“, много хора минават и си говорят с нас. Разпитват ни, интересно им е, опознаваме се. Разбира се, никога няма да караме някой насила да се включи в изпълнението, ако се смущава или срамува.

– Разкажете ни повече за вашия проект.

Нашият пърформанс, така да го наречем, се казвa Where is joy?”, защото осъзнаваме, че щастието е най-важното нещо. В същото време, много хора се страхуват да са щастливи, но ако не сме щастливи, светът няма да стане по-хубаво място. Силата на щастието е необходима, за да постигнем промяна. Знаем, че ако отидем на увеселителен парк, например, и платим много пари, ще изпитаме щастие. Знаем, че ако отидем на круиз и платим много пари, ще изпитаме щастие. Това, което ние се опитваме да направим е да промотираме безплатно щастие, съкровено, първично щастие. Щастие, което е лесно споделимо.

Ние сме шест артисти. Започваме шоуто от театър на обекта, като преминаваме към танци. Ще раздадем на всички слушалки, от които ще чуват музика и глас, който ще им дава напътствия. Този тип партита се наричат „тихи партита“.  Ако свалят слушалките, ще видят само как много хора се движат, но без реална музика. Всичко се случва в собствения ум на всеки един.

Също така, ще провеждаме четения и работилници. Те ще са най-разнообразни – от циркови, до такива за малки деца. Ще има работилници за обиграване на предмети, музикални уъркшопи и други.

                               

– Кога ще се провежда “Where is joy?”

Всеки ден, в парка до "Княз Борис I", освен в понеделник и четвъртък. На 1-ви и 2-ри юни ще започнем от 18:15 часа. На 4-ти и 5-ти от 19:30. На 7-ми от 19:00, а на 8-ми от 18:00 часа. Накрая всички ще се включим в големия парад на Главната улица.

– Като за финал, какво мислите за Пловдив?

За първи път ще играем в града Ви, но дойдохме преди няколко години, за да се запознаем с Фондацията. Миналата година проведохме работилници за професионални артисти. Още тогава прочетох в един вестник, че българите са най-тъжните хора и се шегувахме, че трудно ще ги накараме да открият щастието в нашето шоу. Но, всъщност, не мисля, че българите са тъжни. Мисля, че Пловдив е красив град, който съчетава в себе си много различни култури и етноси и има потенциал да изгради устойчиво бъдеще между тях, но смятам, че има още път да се извърви до тогава. Силно вероятно е, но все още не е осъществено до край. Това сливане на двата или повечето свята в най-стария европейски град е силно осезаемо, но все още се усеща и леко разединение. Въпреки това, всички, с които се запознахме при визитите ни, се държаха изключително дружелюбно с нас. 

За автора

Вашият коментар