Световният театър и танц гостуват за 13-та година в Пловдив (ПРОГРАМА)

Започва 13-тия Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“  в Пловдив

Официален гост на фестивала ще бъде актьорът и режисьор Деян Донков

Тринадесетото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе в Пловдив от 31 май до 6 юни 2019 г. Ще бъдат представени 9 международни събития от 7 държави – Австрия, България, Израел, Италия, Румъния, Япония и Чехия. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, творчески срещи, премиера на книга и филмови прожекции. 

На пресконференция днес в Община Пловдив с участието на заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, Недялко Славов – организатор на фестивала и Слава Младенова, артистичен директор на фестивала от фондация „Черната кутия“, бяха представени детайли от програмата на 13-тото издание на фестивала,. 

„Фестивалът е сложен като организация и изисква много и дълга предварителна подготовка, години напред“,

разказа Недялко Славов, който отбеляза, че всички участници в предишните издания са влюбени в Пловдив.

„Веднъж посетили хилядолетния град, те искат да се връщат отново и отново. Пловдив, градът, е най-големия наш капитал!“, каза още Недялко Славов.

„Целта ни при селектирането на участниците в програмата е да се постигне добър баланс между театър и танц. Те преливат едно в друго, но ние се стараем да представим разнообразието, което съществува и да обогатяваме програмата – с филми, книги, творчески срещи с изтъкнати, доказани творци и имена“, сподели артистичният директор Слава Младенова. 

„Фестивалът „Черната кутия“ е неизменна част от Културния календар на града. Община Пловдив го подкрепя и ще продължава да го прави, защото той е реално, стойностно, културно събитие, което всяка година се надгражда и се развива. И така вече 13 години – с разнообразие от интересни представления и срещи, тази година те са 9 от 7 държави“, сподели заместник-кметът Държиков. 

Той ще открие официално 13-ия фестивал „Черната кутия“ на 31 май /петък/, в Камерната зала на  Драматичен театър – Пловдив в 19 часа. 

Първото представление, което пловдивската публика ще види е ROUTES, BODHI PROJECT на Залцбургската експериментална академия по танци – Salzburg Experimental Academy of Dance – Австрия. 
Преди откриването в 17 часа е творческата среща с любимия филмов и театрален актьор Деян Донков.

Вижте програмата на фестивала ТУК!

Партньори на 13-то фестивално издание са Министерството на културата,  Италианският културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на Белгия, КЦМ 2000 АД, Драматичен театър – Пловдив, Държавен Куклен Театър – Пловдив, Театър А’парт, Културен център Тракарт, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, Фондация „Пловдив 2019“ и младежкият портал за култура Mediacafe.BG. и разбира се уважаваното пловдивско издателство ИК "Хермес".

 

За автора

Вашият коментар