Фортисимо клас стъпи за първи път в Пловдив

Хари Ешкенази  стартира днес проекта „Фортисимо клас” в пловдивските училища. Това е  програма, която дававъзможност на  ученици от 4-и клас да се запознаят с класическата музика, с инструментите и да навлязат "зад кулисите" на музиката. Малчуганите ще се срещнат с 6 популярни музикални инструмента – цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, ударни инструменти и флейта.

Преподавателите от проекта са музикантите от оркестъра на Пловдивската опера. Те ще насочват вниманието на децата към устройството, историята и най-характерните особености на различни музикални жанрове. В 40 минутните часове, Хари държи поне половината от времето да премине в опити за свирене на инструментите и по този начин учениците са се приобщат максимално към класическата музика.

За да направят мост между себе си и децата, всеки час те започват с изпълнение на мотиви от филми, любими на четвъртокласниците. "Минаваме през "Индиана Джоунс", "Карибски питати" или "Междузвездни войни", за да стигнем до тях.", разказва един от "виновниците" за инициативата "Подари един час класическа музика на българските деца", Хари Ешкенази.

Края на "Фортисимо клас" ще бъде голям концерт, датата на който не е още уточнена, но ще бъде в края на април. Солисти на събитието ще бъдат двама много талантливи млади цигулари –  братя Азарянови, както и Печенката, с която музикантите умело съчетават класика и бийтбокс.

"Мечтата ми е "Фортисимо клас" да премине на национално ниво", споделя Хари Ешкенази." Проектът е по идея и на моя брат – Максим Ешкенази. Този проект се прави  в Лос Анджелис и е докаран директно в България от там.  Разбира се, ние сме го "побългарили" в добрия смисъл на думата. В Пловдив тази година ще влезнем в 4 училища, но договина се надявам те да са много повече".

"Фортисимо в клас" е част от трите инициативи с марката, създадена от Максим Ешкенази. Другите две са "Фортисимо Фест" и образователните концерти на "Фортисимо Фамилия". 

Вашият коментар