Френският джаз на Мира Кацарова

Има нещо неустоимо във всичко, което свързваме с Франция, а езикът на тази страна притежава особена притегателна сила

Като че ли назованите на френски чувства и действия стават по-красиви. А добавяйки към тази магическа формула и музиката, се озоваваме в цял нов свят със страст към живота. 

April in Paris е заглавието на новия проект на Мира Кацарова, който е посветен именно на тази френска ефирност. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст. 
Неслучайно премиерата на проекта ще се случи в началото на април. Тя ще се състои обаче не във френската столица, а в София и Пловдив. 

Първият концерт, който ще бъде и безплатен, ще се проведе на 4 април в Sofia Live Club. Два дни по-късно Париж ще посети и Пловдив, където избрани от Мира френски песни, ще звучат в Bee Bop Café.

С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. Изненадващата композиция във френската програма е Oblivion на Астор Пиацола. Мира е написала текст на френски към инструменталната му композиция, а по време на изпълнението като речитатив звучи и стихотворението на Пол Верлен Il pleure dans mon Coeur.  Има и някои по-нови френски песни, но достатъчно разкази за проекта. 

Като всяко живо изкуство, музиката трябва да се преживее. Затова на 4 и 6 април Мира ще представи April in Paris с джаз триото си. Към тях ще се присъедини и струнен квартет. А френската музика ще продължи своето пътешествие в страната през лятото, когато Мира планира турне с програмата. 

Повече за нощния живот под тепетата вижте ТУК!

За автора

Вашият коментар